Фон дер Лайен: Пращайте сметките за газ и ток в Кремъл! Руската икономика е в руини

Фон дер Лайен: Пращайте сметките за газ и ток в Кремъл! Руската икономика е в руини
A A+ A++ A

Санкциите на ЕС срещу Русия ще бъдат трайни. Време е да бъдем решителни и да не се отпускаме - това трябва да бъде ясно, заяви днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в годишната си реч за състоянието на ЕС пред Европейския парламент в Страсбург.

Тя добави, че същото важи за европейската финансова подкрепа за Украйна. По нейните думи Европа досега е осигурила 19 милиарда евро, без в тази сума да се включва военната подкрепа за украинската страна.

Предстоят ни нелеки времена, ще бъдем поставени пред изпитание, ще има опити да бъдем разединени, предупреди председателят на ЕК. По нейните думи Русия е предприела война не само срещу Украйна, а и срещу енергетиката и икономиката на ЕС, срещу европейските ценности и бъдеще.

Убедена съм, че с необходимата смелост и съпричастие Путин ще се провали и Европа ще надделее. Европейската подкрепа за Украйна ще остане непоклатима, заяви Фон дер Лайен.

"Почти 1000 международни компании напуснаха Русия и производството на автомобили спадна със 75 на сто в сравнение с миналата година. "Аерофлот" заземява самолети, защото няма повече резервни части. Руската военна индустрия взема чипове от миялни машини и хладилници, за да ремонтира военния си хардуер, тъй като там вече няма полупроводници. Индустрията е разбита на пух и прах", каза още тя.

Една от поуките от войната в Украйна е, че трябваше да се вслушаме в онези, които познават Путин - руските журналисти, които говориха за престъпленията и платиха цената за това. Трябваше да чуем опозицията в Беларус, гласовете в Полша и балтийските държави, страните от Централна и Източна Европа - от години ни казваха, че Путин няма да се спре, посочи тя.

Фон дер Лайен предложи ЕС да осигури 100 милиона евро за възстановяването на украинските училища, разрушени от руския обстрел, да отпадне роумингът с Украйна и страната да получи безпрепятствен достъп до европейския единен пазар.

Съпругата на украинския президент Володимир Зеленски Олена Зеленска присъства на днешното заседание на ЕП. Повечето еврокомисари преди началото на речта на Фон дер Лайен пристигнаха в пленарната зала, облечени в цветовете на украинското знаме или с поставени двуцветни жълто-сини ленти на реверите като знак на съпричастие с Украйна, предаде БТА.

Междувременно френската евродепутатка Манон Обри размаха днес енергийни сметки на изнемогващи частни потребители пред председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която й отвърна, че истинският виновник за покачването на цените е Владимир Путин, предаде Франс прес.

"Знаете ли какво? Изпратете ги в Москва!", отговори Фон дер Лайен.
По време на дебатите в Европейския парламент след годишната реч "За състоянието на Съюза", произнесена от ръководителката на комисията, лявата евродепутатка взе думата, като размаха сметки за енергийни разходи, изпратени от нейни сънародници.

Обри даде пример със сметката за ток на Жил, която се е увеличила със 113 евро на месец и сега човекът не е сигурен, че ще може да се отоплява през зимата. Тя прочете и друга фактура-  2300 евро за газ за 6 месеца, а също и въпрос от потребител дали ще трябва да спре да яде или да не си пуска осветлението през зимата.

"Тази криза не е резултат единствено на войната в Украйна и на мерзкия шантаж на Владимир Путин, а е продукт на икономическа система, чиито пропуски трябва да признаете", обърна се Манон Обри към председателката на комисията.

Минути по-късно, взимайки отново думата пред евродепутатите, Урсула фон дер Лайен контраатакува. "Госпожо Обри, сметките, които показахте, да, те са непосилни, вярно е! Но знаете ли какво? Изпратете тези фактури в Москва, там е виновникът", заяви германката, която представи предложения на Еврокомисията за овладяване скока на цените на газа и електричеството.

#Урсула фон дер Лайен

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"