Сомалийските пирати жънат нови „успехи“

Сомалийските пирати жънат нови „успехи“
Зам.-командират на мисията на ЕС в Аденския залив Кристиан Канова. Снимка: Bruxelles2
A A+ A++ A

Сомалийските пирати са подобрили рекорда си за суми, получени от откупи за отвлечени от тях кораби и моряци през 2011 г.

Пиратите вече искат все по-високи суми, което им е помогнало да увеличат печалбата си, въпреки че броят на успешните атаки е намалял, съобщи заместник-началникът на антипиратската мисия на ЕС, цитиран от АФП и БГНЕС.

„Тази година получените от пиратите подкупи са подобрили всички рекорди. Те са се сдобили със 135 милиона долара през 2011 г., а годината още не е свършила, спрямо 80 милиона долара миналата година“, съобщи контраадмирал Кристиан Канова в интервю за сайта Bruxelles2, специализиран във външната политика и отбраната на ЕС.

Скокът е свързан с „изключителното повишаване на сумите на подкупите за кораб“, уточни той. Пиратите са получавали средно по 600 000 долара за кораб през 2007 г., 3 милиона през 2010 г., 4,6 милиона през 2011 г., а последните получени подкупи възлизат на 6 милиона долара“, каза още Канова.

„Пиратите не се интересуват от броя на корабите. Повече ги интересува средната сума, която получават за тях“, обясни контраадмирал Канова, който ще напусне скоро поста си на заместник-ръководител на операцията „Аталанта“, започната от ЕС в края на 2008 г.

Благодарение отчасти на присъствието на международни военни сили броят на търговските кораби, похитени от пиратите, „никога не е бил толкова малък“ с „8 кораба и 200 пленници“ спрямо 30 кораба преди една година.

Въпреки че броят на атаките се е увеличил с около 15% за една година, „те не са толкова успешни - само 1 на 14 атаки са завършили с успех спрямо 1 на 4 преди една година“, уточни Канова.

#сомалийски пирати #пирати #пиратство #корабоплаване #търговски флот #кораби #отвличане #откуп #Сомалия #Аденски залив #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници