В РСМ няма да има референдум срещу договора с България

В РСМ няма да има референдум срещу договора с България
A A+ A++ A

Инициативата за референдум за прекратяване на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Северна Македония и България не е в съответствие с Конституцията. Така председателят на македонския парламент Талат Джафери отговори на ВМРО-ДПМНЕ, най-голямата опозиционна партия в Северна Македония.

Джафери обясни, че искането за такъв референдум противоречи на два члена от Конституцията на Северна Македония. В чл. 118 се казва, че международните договори, които са ратифицирани в съответствие с Конституцията, са част от вътрешния правен ред и не могат да бъдат променяни със закон, а в чл. 8 - че основна ценност на конституционния ред на Северна Македония е зачитането на общоприетите норми на международното право.

„Поради това внесената гражданска инициатива не е въпрос, по който може да се налага референдум на държавно ниво“, посочва в писмото си до ВМРО-ДПМНЕ Талат Джафери, цитиран от Оffnews.bg.

От опозиционната партия внесоха в парламента предложение за събиране на подписи за референдум с въпрос: „Дали сте „ЗА“ отпадане на действието на Закона за ратифицирането на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република Северна Македония и България, публикуван в Държавен вестник от 18 януари 2017 година“.

Миналата седмица и македонският президент Стево Пендаровски заяви, че не подкрепя референдум, който анулира Договора за добросъседство с България, „защото това би спряло европейската интеграция на страната“.

ВМРО-ДПМНЕ: Няма основание управляващите да отхвърлят предложението за референдум

От опозиционната ВМРО-ДПМНЕ обвиниха управляващите в Република Северна Македония, че с отхвърлянето на предложението за референдум бягат от народа, а това само ще обтегне още повече отношенията в парламента на страната. 

„Инициативата за референдум не противоречи на Конституцията и председателят на парламента Талат Джафери не е конституционен съдия, който да я тълкува“, каза в изявление късно вчера вечерта депутатът от ВМРО-ДПМНЕ Дафина Стояновска, цитирана от БТА.

„Референдумът за отмяна на Закона за ратифициране на Договора с България е в съответствие с чл.24 от Закона за народните референдуми и не противоречи на Конституцията. Член 24 от Закона за референдумите допуска референдум и за международни договори. ВМРО-ДПМНЕ предложи въпрос за референдума, който не променя съдържанието на договора, но оспорва закона за ратификация, който го обявява за валиден. Антимакедонската СДСМ бяга от македонския народ и гражданите, които са против управляващата коалиция ​​и не заслужава доверието им. Страхуват се и бягат от избори, бягат от референдум, но няма да избягат от следващо изборно поражение, след което следва отговорност пред законите и Конституцията“, каза Стояновска.

СДСМ: ВМРО-ДПМНЕ предложиха правно неиздържан референдум, за да създадат напрежение

И от СДСМ излязоха с изявление, в което изтъкват, че депутатите от ВМРО-ДПМНЕ не са били изразили позицията си в парламента при ратифицирането на Договора за добросъседство с България и дори не са гласували „против“, а сега искали да се скрият зад народа.

„Нашето членство в НАТО зависи именно от резолюциите и договорите, които са ратифицирани в парламента. Мицкоски просто търси алиби за собствените си провали. Затова му хрумна пет години след като беше ратифициран, да се опита с измама да оспори договорът, който между другото допринесе за членството ни в НАТО и за който самият той каза на добър български език, че „подкрепя всичко, което е добро и за двете страни“, каза в изявление координаторът на парламентарната група на СДСМ Йован Митрески, припомняйки отговора на Християн Мицкоски на въпрос на тогавашния български премиер Бойко Борисов на конгреса на ЕНП в Загреб през 2019 г. дали подкрепя договора с България.

Йован Митрески изрази позицията на СДСМ, че предложения от ВМРО-ДПМНЕ референдум противоречи на Конституцията и трябва да бъде отхвърлен. „Конституцията като най-висш нормативен акт е ясна. Член 118 ясно постановява, че ратифицираните международни договори са част от вътрешния правен ред и не могат да бъдат променяни със закон. Договорът за добросъседство с България е международен договор и според конституцията правното му действие не може да бъде променяно със закон. Очевидно е, че Мицкоски съзнателно измисли и представи тази инициатива по правно неиздържан начин, с единствената цел да създаде напрежение, да манипулира хората, съзнавайки, че няма да успее“, каза Митрески, допълвайки, че днешната ВМРО-ДПМНЕ не е същата, като тази от 90-те години, когато от партията са гласували „държавни и стратегически решения за членството на страната в ЕС и НАТО“.

„Мицкоски е против ЕС и НАТО, той иска да спрем, да се върнем към времето на стагнация и изолация. Всеки знае, че този референдум няма да успее и не е замислен по този начин, за да успее. И самият той знае, че няма да успее. Затова иска да се скрие зад гражданите. Защо? Нали казва, че когато има избори ще вземе властта, така че може сам да прекрати Договора. Той иска да има алиби за това, че няма да го направи, защото говори едно пред членовете на партията си, друго на протестите, трето на други места. Преди ВМРО-ДПМНЕ  гласуваха държавни и стратегически решения за членството ни в ЕС и НАТО, а днес с това ръководство правят всичко, за да спрат нашия европейски път“, каза още Митрески.

#5 Македония

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »