След шоковия скок на цените: Ето как в различните страни по света се борят с инфлацията

След шоковия скок на цените: Ето как в различните страни по света се борят с инфлацията
A A+ A++ A

Пандемията от коронавирус и свързаните с нея проблеми във веригите на доставки, последвана от руската инвазия в Украйна, удариха сериозно световната икономика и рязко повишиха цените на енергията, храните и ресурсите.

Световните агенции обобщават последните мерки, взети от правителствата по света в опит да смекчат ударите, изпитвани от домакинствата и бизнеса от тези крайно неблагоприятни икономически обстоятелства.

Европа

Великобритания слага за срок от две години таван на възможните сметки за енергия на домакинствата и насочва милиарди лири в подкрепа на енергийните компании. Пакетът, обявен на 8 септември от новия премиер Лиз Тръс, се очаква да струва на хазната не по-малко от 100 милиарда лири.

Германия ще похарчи 65 милиарда евро в рамките на нов пакет, имащ за цел да защити потребителите и бизнеса от инфлацията. Планът включва данък върху свръхпечалбите, увеличение на обезщетенията и разширяване на субсидиите за обществен транспорт. Новите мерки идват, след като по-рано Берлин прие налагането от 1 октомври на такса върху газа, ползван от потребителите, а през юли договори отпускането на помощ в размер от 15 милиарда евро за "Унипер" (Uniper), най-големият вносител на руски газ в страната.

Дания през август сложи таван на редовното годишно поскъпване на наемите на 4 процента за следващите две години. Мярката идва в допълнение на обявения през юни пакет от помощи на обща стойност 3,1 милиарда датски крони (415 милиона евро).

Испания намалява от октомври ДДС върху газа от 21 процента на 5 процента, за да помогне на домакинствата да си плащат сметките. Мадрид вече намали ДДС върху електричеството на две стъпки до 5 на сто.

Италия планира да похарчи допълнителни 6,2 милиарда евро в подкрепа на бизнеса и домакинствата. Сумата е отгоре на вече заделените около 52 милиарда евро за смекчаване на негативните ефекти от скочилите до небето цени на енергията.

Полша през август одобри нов пакет помощи, включващ субсидии за топлоцентралите, които не повишат цените с повече от 40 на сто, както и 13,7 милиарда злоти (2,90 милиарда евро) пряка финансова помощ за общините, за да бъдат подпомогнати домакинствата при плащането на сметките си за енергия. През юли Варшава прие облекчения за притежателите на ипотеки в злоти.

Португалия обяви план на стойност 2,4 милиарда евро, предвиждащ намаляване на ДДС върху електричеството от 13 процента на 6 процента, както и отпускането на еднократна помощ на трудещи се, семейства и пенсионери в затруднено положение.

Турция през юли повиши минималната заплата с около 30 процента, след в края на миналата година вече я беше увеличила с 50 на сто.

Хърватия обяви налагането на таван на цената на електричеството за периода от октомври до март.

Парламентът във Франция одобри през август план на стойност 20 милиарда евро, включващ повишаване на пенсиите и на някои социални плащания, както и разрешаващ на компаниите да изплащат по-високи бонуси без да бъдат облагани с данъци. Правителството пък обяви, че не изключва да наложи допълнителни данъци върху свръхпечалбите на енергийните компании.

Финландия и Швеция обещаха милиардни гаранции на енергийните компании в двете страни за покриване на рязко покачилите си обезпечения по договорите им за внос на енергоносители. През август шведските власти обявиха, че заделят 90 милиарда крони (8,4 милиарда евро) за помощи за домакинствата за покриване на високите сметки за ток.

Америка

В Бразилия петролният гигант "Петробраз" (Petrobras) обяви на 1 септември 7 процента намаление на цените на бензина, излизащ от рафинериите на компанията. Намалението е четвърто поред от средата на юли. През юли правителството намали налозите върху горивата и вдигна социалните плащания.

Правителството на Мексико ще се събере в близките дни, за да приеме нови мерки за борба с инфлацията, обяви миналата седмица президентът на страната. През август високопоставени служители обявиха, че субсидиите за сметките за електричество и горива тази година вече са стрували на хазната 575 милиарда песо (29 милиарда долара).

Властите в САЩ ще подпомогнат милиони задлъжнели бивши студенти, като отменят по 10 000 долара от техните студентски заеми. Мярката следва Закона за намаляване на инфлацията, обявен през август и включващ намаления на цените на лекарствата и данъчни кредити за насърчаване на енергийната ефективност.

Чили през юли обяви план на стойност 1,2 милиарда долара, включващ субсидии към заплатите и еднократна помощ в размер от 120 долара за 7,5 милиона от 19-те милиона жители на страната.

Азия и Африка

Индия формира специална комисия за преразглеждане на цената на произвеждания в страната газ. Целта на инициативата е гарантиране на "справедлива цена за крайния консуматор" и намаляване на инфлацията. През май страната наложи ограничения в износа на някои храни, сред които брашно и захар, и намали налозите върху вноса на растителни масла за консумация.

Президентът на Индонезия Джоко Видодо разпореди на властите в провинциите на страната да намалят транспортните разходи, за да бъде компенсирано инфлационното въздействие на повишението на цените на горивата, обявено по-рано този месец. През август правителството обяви, че ще пренасочи 24,17 трилиона рупии (1,62 милиарда долара) от субсидии за горива към социални плащания, включително пари в брой за над 20 милиона домакинства.

Малайзия планира да похарчи рекордните 77,3 милиарда рингита (17,18 милиарда долара) за субсидии и изплащане на помощи на домакинствата с цел намаляване на тежестта на инфлацията.

Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства през юли повишиха социалните разходи. ОАЕ удвои финансовата подкрепа за семействата с ниски доходи, а саудитският крал Салман разпореди за помощи да бъдат отпуснати 20 милиарди риала (5,32 милиарда долара).

Южна Африка в края на юли намали цените на горивата по бензиностанциите.

Япония ще представи нов икономически пакет през октомври и ще добави нови мерки към вече обявеното рекордно повишаване на минималната заплата в страната с 3,3 на сто за финансовата година, приключваща през март 2023 г. През април Токио прие пакет за подпомагане на бизнеса и домакинствата на стойност 103 милиарда долара.

БТА

#Инфлацията #инфлация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »