Лекар: В България хората не са се научили да си мият добре ръцете

Лекар: В България хората не са се научили да си мият добре ръцете
A A+ A++ A

Известно е, че случаите на хепатит А биха могли рязко да се покачат в наводнени райони, в които достъпът до чиста питейна вода е силно нарушен.Това каза пред БНР д-р Станимир Хасърджиев, председател на УС на Сдружение "Хепасист".

Случаите на хепатит А биха могли да се увеличават при няколко условия – замърсени питейна вода и хранителни продукти, каквито са налице при наводнения, както и в съответния регион да има, макар и свита форма на хепатит А, която да циркулира и от която да тръгне заразата. Третият фактор с най-сериозно влияние е, че у нас тази ваксина не е задължителна, поясни д-р Хасърджиев в предаването "Преди всички" по БНР.

"А това, предвид лошото отношение на българина въобще към най-голямото постижение на медицината откакто свят светува – ваксините, е изключително лошо."

Добре е да има готовност с налични ваксини срещу хепатит А, за реакция в случай, че заболеваемостта тръгне в неблагоприятна посока, препоръча той, като увери, че няма причини хората да се притесняват и да не си ги поставят.

"България, Полша и Румъния са трите държави в ЕС, от които идват над 60% от всички случаи на хепатит А в цяла Европа. Статистика, която е доста срамна. Нашите три "мръсни" държави, в които хората не са се научили да си мият добре ръцете и кметовете не са се научили да си почистват добре градовете."

Станимир Хасърджиев открои рисковете да играем на хазарт с това заболяване, което е лесно предотвратимо.

#миене на ръце

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"