България и Англия си сътрудничат в социалната политика

България и Англия си сътрудничат в социалната политика
По време на разговора министър Младенов обсъди забавянето при издаването на разрешителни за работа на български студенти. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Меморандум за сътрудничество в областта на труда и социалната политика подписаха в Лондон министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов и министърът на Департамента по заетостта и пенсиите на Обединеното кралство и Северна Ирландия Марк Хобън.

С подписания документ двете страни изразяват желание за сътрудничество в областите на заетостта, намаляването на младежката безработица, пенсионната система, социалното подпомагане, социалният диалог и др., съобщиха от Министерството на труда и социалната политика (МТСП).

Съвместната дейност на двете институции ще се реализира чрез обмен на нормативни актове и разменени посещения на експерти за обмяна на добри практики.

С цел реализацията на Меморандума двете страни ще подпишат двегодишна Работна програма за сътрудничество, включваща конкретни мероприятия и времето им на провеждане.

По време на разговора с британския си колега министър Младенов изрази задоволство от съвместната работа между Службата по трудови и социална въпроси към посолството на България и експертите от Департамента по заетостта и пенсиите по решаване на проблеми в прилагането на ограничителния режим за достъп до британския пазар на труда.

Той подчерта, че за по-малко от година МТСП подписа две споразумения с институции от Великобритания в областта на труда и социалната политика.

По време на разговора министър Младенов обсъди забавянето при издаването на разрешителни за работа на български студенти.

Във вторник министър Хобън ще има специална среща с министъра по миграцията на Обединеното Кралство Марк Харпър по този въпрос, който вече е обсъждан между българското и британското правителство.

Министър Хобън изказа подкрепа за проведената информационно-трудова борса за студенти в Лондон и подчерта, че всяка икономика, включително и българската, има нужда от високо квалифицирани специалисти.

Работното посещение на министър Младенов в Лондон продължи със среща с министъра в Департамента на бизнеса, иновациите и уменията Джо Суинсън.

По време на срещата министър Младенов акцентира върху подписания през февруари Меморандум за сътрудничеството между двете институции.

Министър Суинсън изрази готовност за продължаване на сътрудничеството с МТСП, започнато от предходния министър, и за засилване на съвместната работа.

Министър Младенов получи благодарност от колегата си за подкрепата на България за директивата, свързана с квотата на жени в управителните съвети на публичните дружества.

По време на срещите си министър Младенов отправи покани към двамата си колеги за работно посещение в България. Датата, около която се обединиха, е началото на следващата година.

#България #Великобритания #Лондон #Тотю Младенов #министър на труда и социалната политика #Министерството на труда и социалната политика #МТСП #Марк Харпър

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"