Сръбски свещеници излязоха на протест

Сръбски свещеници излязоха на протест
A A+ A++ A

Граждани и свещеници се включиха в неделя вечерта в Белград в „Литийно шествие за спасението на Сърбия“, за да изразят протеста си срещу организирането на общооевропейската проява на ЛГБТ общността Европрайд в сръбската столица, съобщават местните медии.

Протестният марш започна пред сградата на Патриаршията на Сръбската православна църква и приключи пред храма “Свети Сава”, където пред над хиляда души главата на Сръбската православна църква Порфирий отслужи всенароден молебен за светостта на брака и семейството, разбирателството и мира, отбелязва в. „Данас“.
 

Протестът предхожда откриването в Белград на седмицата на проявата Европрайд, в рамките на която ще се проведат семинари, изложби, концерти и шествие, насрочено за 17 септември.

Сръбският патриарх Порфирий заяви пред събралите се, че Белград няма нужда от Европрайд, нито от налагането на нови ценностни системи и парадигми от чужбина и призова властите в страната да премахнат уроците за джендър идеологията от учебниците за основните и средните училища, предаде Танюг.

Той изтъкна, че църквата не подкрепя каквото и да е насилие и преследване на ЛГБТ общността, особено ако това се прави в името на църквата. Въпреки че представители на властите в Сърбия обявиха, че забраняват Европрайд, организаторите все пак го насрочиха за 17 септември.

На протеста беше изтъкнато, че провеждането на това мероприятие, след като президентът на Сърбия Александър Вучич каза, че то няма да се осъществи, би било "държавен преврат", съобщава в. “Политика“.

Освен това участниците заявиха, че ако Европрайд парада не бъде забранен, те ще се съберат на този ден "мирно, с икони като днес". Начело на протестния марш няколко свещеници носеха транспарант с надпис "Свети отче Сава, моли Бога за нас", а събралите се граждани разпънаха голямо сръбско знаме пред сградата на президентството.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"