Как ще гласуват българите зад граница?

Как ще гласуват българите зад граница?
A A+ A++ A

Трескава е подготовката за вота зад граница на 2 октомври. Секциите в чужбина ще бъдат 755, а 290 ще се гласува с машина.

"Извършена е необходимата подготовка, така че изборите да се проведат законосъобразно и в спокоен ред и атмосфера. В съботния ден приехме изборните книжа, след час приемаме и бюлетините. Материалите в следващите дни трябва да стигнат до всички 755 секции. С най-много секции са: Турция - 166, Обединеното кралство - 126, Германия - 77, Испания - 65, САЩ - 55", каза в "България сутрин" Калин Анастасов - зам.-председател на работна група "Избори" към Министерството на външните работи.

Все още очакваме разрешение да проведем избори в Германия, Канада и Норвегия, тъй като административната процедура там все още не е приключила. В тези държави традиционно има по-детайлна специфика.

 "На последните избори видяхме засилен интерес за гласуване от нашата общност в Чехия. Чешката държава не даде съгласие за тези избори. Поради тази причина посланикът ни в Прага се обърна с молба към ЦИК и в посолството ни там ще бъде открита трета допълнителна секция за българските граждани", каза още Анастасов пред Bulgaria ON AIR.

В 235 места в чужбина ще се гласува с две машини, а в 55 - с една. Очаква се отговор на искане за още 14 машини в 3 държави. 

"Разумният срок, в който можем да подготвим и изпратим машините, е около 10 дни преди изборите да стартират. Очакваме ЦИК най-късно в началото на следващата седмица да ни предостави машините. Надяваме се успешно да завърши кампанията по изпращането на машините. Поехме отговорността върху себе си по отношение транспортирането на машините", заяви Анастасов.

По думите му избирателните списъци вече са готови, като в тях са включени 49 568 български граждани, които ще имат право да гласуват, без да е необходимо да предоставят допълнителни декларации. Няма да се допуска гласуване с документи с изтекъл срок.

"Това че сте подали заявление, не означава, че не може да гласувате на друго място. Или ако по една или друга причина не сте в чужбина, а в България, също ще може да гласувате тук. С около 5 хил. души по-малко подадоха заявления спрямо миналата година", завърши Калин Анастасов.


 

#избори 2022

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »