Албанският премиер: Българските магистрали са важни за целия регион

Албанският премиер: Българските магистрали са важни за целия регион
Министър-председателят Сали Бериша благодари за голямата подкрепа, която България дава за присъединяването на Албания към НАТО и по пътя към европейската интеграция. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Поздравявам министър-председателя Бойко Борисов за успехите на неговото правителство в осъществяването на реформите, които изведоха България сред страните с най-добри показатели в Европа, заяви премиеррът на Албания Сали Бериша.

Това Бериша каза след проведените разговори с Борисов, в рамките на официалното посещение на българската правителствена делегация в Тирана, съобщиха от правителствената пресслужба.

Министър-председателят Сали Бериша благодари за голямата подкрепа, която България дава за присъединяването на Албания към НАТО и по пътя към европейската интеграция.

В изказването си премиерът на Албания посочи България като фактор на мира и стабилността в региона.

В рамките на разговорите между двамата премиери бяха обсъдени възможностите за сътрудничество и задълбочаване на двустранните отношения в отделни области – икономика, образование, селско стопанство, както и реализацията на конкретни проекти като съвместното строителство на ВИК централи на територията на Албания или осигуряването за България на битум.

„Ангажирахме се да подкрепим развитието в областта на икономиката, за да бъдат използвани всички съществуващи потенциали на двете страни, в полза на икономическото развитие и насърчаване на инвестиционните проекти“, отбеляза премиерът Бериша.

Той изрази увереност, че Балканският регион има много възможности, но товаq което липсва, са пътища и коридори, свързващи държавите.

„България строи магистрали, които имат значение не само за страната, но и за целия регион“, допълни Бериша.

Той подчерта, че е необходимо сътрудничеството между страните да бъде продължено в реализирането на съвместния проект по свързване на жп линиите.

Премиерът Бойко Борисов от своя страна подчерта важността на транспортната инфраструктура за свързването на отделните страни.

„Ако ние заедно с Европейската комисия подготвим добър проект за Коридор 8, в частта Албания – Македония – България, комбиниран с нашите магистрали, ще имаме действително работеща инфраструктурна система на Балканите“, заяви министър-председателят.

Той отбеляза, че Албания може да разчита на подкрепата за присъединяване към Европейския съюз.

„Вие можете да се поучите и ние да допринесем с нашия и положителен, и отрицателен опит по присъединяването“, допълни премиерът Борисов.

Той заяви, че винаги до момента балансираната външна политика на България е била отправена към и е защитавала присъединяването на всички страни от региона в ЕС.

„Надявам се да се помни и да бъде оценен приносът на България“, посочи Борисов, като припомни, че България е и сред подкрепилите либерализирането на визите за страните от региона.

Като законова база, върху която да се развиват двустранните отношения в отделни области, определи министър-председателят на Албания подписаните в понеделник в присъствието на двамата премиери документи.

Това са междуправителствената програма в областта на образованието, науката и културата за периода 2012 г. – 2014 г.; Междуправителствено Споразумение за икономическото сътрудничество, както и Протокол между Министерствата на вътрешните работи на двете държави за прилагане на Споразумението между Европейската общност и Република Албания относно реадмисията на лица, пребиваващи без разрешение.

В Тирана българският правителствен ръководител и водената от него делегация се срещнаха с председателя на парламента на Република Албания г-жа Йозефина Топали.

Сред темите, по които разговаряха, беше и бъдещото членство на Албания в Европейския съюз.

На срещата премиерът още веднъж подчерта подкрепата, която България е готова да окаже на албанската страна по пътя й към Евросъюза.

#Бойко Борисов #министър-председател #премиер #Сали Бериша #премиер на Албания #България #Албания #Тирана #НАТО #Европейския съюз #Европейската комисия #Македония #Балканите #Евросъюз #ЕС #Йозефина Топали

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници