Кои са прокремълските ХАКтивисти KillNet?

Кои са прокремълските ХАКтивисти KillNet?
Pixabay
A A+ A++ A

Група от руски хактивисти се насочва към европейските правителства, инфраструктурата и дори ценения конкурс за песен на Евровизия с кибератаки и кампании за дезинформация, в опит да възпре подкрепата за Украйна във войната, пише "Politico".

Прокремълският хакерски колектив на име Killnet стартира порой от атаки срещу западни правителствени мрежи и критична инфраструктура това лято и обявиха няколко гръмки победи в каналите на социалните мрежи и в руските медии. 

Killnet е коренно различен от руските висококвалифицирани хакери, работещи за групите на нейните разузнавателни агенции като Fancy Bear и Sandworm, спечелили слава чрез хакове на Националния комитет на Демократическата партия на САЩ и пускането на опустошителния вирус NotPetya.

Killnet, от друга страна, е по-скоро като ядосана националистическа онлайн тълпа, въоръжена с нискокачествени инструменти и тактики за кибер-офанзива. Големият му успех е в създаването на наратив за войната.

Стефан Соесанто, изследовател в Центъра за изследвания на сигурността в Цюрих който проследява активността на хактивистите в конфликта посочва, че в Русия хората зад Killnet се възприемат като герои. Целта им е да накарат Европа да плати за "недвусмислената си подкрепа спрямо Украйна" и да накаже правителствата за антируските им настроения. 

Специалистите по киберсигурност описват групата като по-скоро неудобство, отколкото заплаха. 

Групата стана известна с това, че стартира разпределени атаки за отказ на услуга (DDoS) и "обезобразява" уебсайтове, в които публикува проруски съобщения на уебсайтове, които хакват. За първи път се появи през януари като отдаваше под наем киберпрестъпници. Когато руските танкове нахлуха в Украйна в края на февруари, групата бързо стана много шумна в подкрепата си на офанзивата на Русия.

През последните месеци атаките на KillNet са насочени към над 10 държави, включително Латвия, Литва, Норвегия, Италия, САЩ и наскоро Естония. 

Една от най-шумните атаки на групата беше през май срещу конкурса за песен на Евровизия. На Русия беше забранено да участва. Така че хакерската група опита DDoS атака, която бе осуетена от полицията в Италия, която бе домакин на конкурса. Страната претърпя още удари на уебсайтовете на Сената и Националния здравен институт. 

През юни насочването на KillNet към Литва го издигна до ново ниво на популярност в руските медии след блокадата на стоки от Вилнюс към руската територия Калининград. Във видео съобщение, разпространено онлайн, групата поиска Литва да разреши транзита на стоки до Калининград като в противен случай заплаши атаките да продължат.

В крайна сметка атаката е имала "ограничен успех" според заместник-министъра на националната отбрана на страната Маргирис Абукевичюс, с няколко свалени уеб страници – но вниманието, което привлече, беше огромно.

Естония беше атакувана на 17 август, но властите казаха, че атаката срещу услугите на електронното правителство е останала "до голяма степен незабелязана" от естонските граждани.


Успехът на Killnet не се крие в неговата сложност или способности да хаква, прониква и разрушава мрежи. Групата успя да блокира услуги - с хитър PR, който включва ярки видеоклипове за съобщения, мемета и изображения с водни знаци, които се споделят в социалните медии и се съобщават от новинарските издания.

Войната изправи Killnet срещу подобни колективи, подкрепящи Киев. Хакерската група Anonymous обяви война на Русия в началото на конфликта и украинското правителство мобилизира вътрешния си ИТ сектор и международни симпатизанти, за да формира "ИТ армия на Украйна", която координира кибер кампании и атаки срещу руски цели.

Руските патриоти водят трудна битка срещу широко подкрепяните хактивисти в Украйна, казаха изследователи. Killnet заяви, че иска да си сътрудничи с руското правителство, но засега няма признаци, че е под пряк контрол на държавни служители.

Все пак нейната ясна прокремълска позиция може да бъде проблем за Русия, която става потенциално отговорна за щетите, причинени от подобна дейност, освен ако властите в Москва не се дистанцират.

 Източник: ФрогНюз

#хакери #руски хакери

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"