21 години от атентатите на 11 септември в САЩ (ВИДЕО)

21 години от атентатите на 11 септември в САЩ (ВИДЕО)
стоп кадър/National Geographic bulgaria
A A+ A++ A

21 години след атентатите на 11 септември, САЩ отдават почит на жертвите. На този ден през 2001 година само за 102 минути четирите самолета отнемат 300 човешки живота. А общият брой на жертвите след атентатите достига 2977, напомня НОВА.

Президентът Джо Байдън ще отдаде почит в сградата на Пентагона. Съпругата му ще е в Шанксвил, щата Пенсилвания. А Камала Харис и съпругът й ще бъдат пред Мемориала за 11 септември.

11 септември 2001 година, 08:35, полет 11 на Американските авиолинии се отклонява от курса и се насочва към Ню Йорк. 10 минути по-късно машината се разбива между 93-ти и 99-тия етаж на една от кулите на Световния търговски център

В същото време полет 175 на Обединените авиолинии също променя курса и се насочва към Ню Йорк. В 09:03 часа следва втори удар. Самолетът  поразява южната кула на емблематичния център.

Цял Манхатън изпада в паника.

Три минути след фаталния удар диспечерите губят връзка с екипажа на друг самолет. В 09:05 полет 77 на Американските авиолинии вече се е отклонил от курса си и се насочва към столицата Вашингтон. 30 минути по-късно машината поразява част от американската щаб квартира. Пентагона е в пламъци.

7 минути по-късно четвърти самолет се разбива в гориста местност на 20 минути от Вашингтон.

В Ню Йорк почти час след първата атаката 110 етажната южна кула на търговския център се срутва.

Според специалисти по антитероризъм освен рухването на кулите, терористите са искали да предизвикат и мащабно изтребление, защото последствията от срутването на сградите може да доведа до екологична катастрофа. Причина за това е старият тип на строителство, при което се е използвал азбест. А прахът от срутването, би обхванал изключително голяма територия. Това, от своя страна, би довело и до куп други проблеми, които биха засегнали хората, допълва Дойче веле.

 Последиците от 9/11: в Ню Йорк продължават да умират хора

Сцени на хаос, разрушения, жертви и ранени, объркани хора, лутащи се сред развалините и търсещи изчезнали. Мнозина измежду онези 100 000 помагачи след 11 септември все още страдат от преживяното. А и от онова, което тогава са вдишали, казва лекарят Майкъл Крейн. "Защото спасителните екипи влязоха в развалините на практика без никакви предпазни екипировки. Навсякъде имаше облаци от много интензивни изпарения", разказва той пред Дойче веле.

Азбест, стъклени нишки, диоксини, олово, сярна киселина… Никой не знае каква точно е пропорцията на отровите в онези един милиона тона отломки и прах по нюйоркските улици. Но всички виждат последствията: мнозина първо се оплакват от кашлица, задуха и болки в гърдите. А след това и от тежки психически увреждания. Днес вече се смята, че отровите, надигнали се след трагедията в Ню Йорк, са причинили 68 различни вида ракови заболявания. Майкъл Крейн го нарича "парещ коктейл от различни отрови" и обяснява, че този коктейл може да предизвика различни заболявания, включително и много години по-късно.
 

#11 септември 2001

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"