Студен атмосферен фронт носи още дъжд и гръмотевици (ВИДЕО ПРОГНОЗА)

Студен атмосферен фронт носи още дъжд и гръмотевици (ВИДЕО ПРОГНОЗА)
Pixabay
A A+ A++ A

Неделният ден ще започне с разкъсана облачност, която около обяд от северозапад ще се вплътнява. Очакваме през страната да премине нов студен атмосферен фронт. На много места от запад на изток ще започнат валежи, придружени от гръмотевици. По-значителни ще са явленията над планинските райони от Западна България. До края на деня по-значителни валежи очакваме и над Централна и Източна България.

Максималните температури ще се понижат и ще са между 25°-28° в западните райони, до 29-33° в Горнотракийската низина и Източна България.

Предупреждения за възможни силни гръмотевични бури

Екипът на MeteoBalkans издава карта с предупреждения за опасно време, валидни за неделя. (Забележка: опасните явления ще са следобед. Картата показва местата, където те са най-вероятни, но бурите няма да покриват цялата площ).

Студен атмосферен фронт носи още дъжд и гръмотевици в неделя

Жълт код: издаваме код за слаби гръмотевични бури и проливни валежи, като очакваното сумарно количество дъжд ще е между 15-20л/кв.м. Валежите над тези райони ще са предимно в следобедните часове и ще са на по-малко места.  

Оранжев код: Валежите на отделни места над посочените райони ще са значителни, предимно в късните следобедни часове. Те ще са придружени от силни пориви на вятъра и засилена гръмотевична дейност. Бурите могат да носят дребна и средна по размер градушка. Над отделни райони в страната и на Балканите очакваните валежи могат да достигнат до 25-40 л/кв.м.

Времето по Черноморието

През нощта срещу неделя от запад облачността ще се увеличи и на много  места ще превали и прегърми. Вятърът постепенно ще се ориентира от северозапад и ще се усили. 

Неделният ден ще започне със слънчево време, но следобед облачността ще се увеличи и на места ще превали и прегърми. Температурите ще са между 26-28°С, на морската вода - около 24°-25°.  Ще духа умерен североизточен вятър. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

Времето в София

През нощта срещу неделния облачността ще е променлива и на места е възможно да превали и прегърми. 

През деня ще преобладава разкъсана облачност, а следобед ще се развива на купесто-дъждовна, вятърът ще се обърне от северозапад и ще се усили. Очакваме валежи и гръмотевици. Минималните температури ще са между 14-16°С, а максималните ще се повишат и ще са до 27-28°С.

Времето в планините

Около речните басейни в сутрешните часове ще се образуват мъгли. Денят ще започне със слънчево време. Около обяд в масивите от Западна и Централна България ще се развива купеста облачност и на места ще превали и прегърми. Ще има условия и за значителни валежи. Ще духа умерен вятър от запад, а по високите части - до силен от северозапад. Максималните температури на 1200-1300 метра ще са около 23-24°, на 2000 метра - около 11°.

Времето на Балканите

Под влияние на преминаващ студен атмосферен фронт ще е облачно и дъждовно над  по-голямата част от полуострова. Предимно слънчево ще се задържи над Гърция. В повечето източни райони ще е по-топло от обичайното, но от северозапад температурите ще започнат да се понижават.
 

#прогноза за времето

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"