ВИДЕО: Когато Чарлз III пя „Бийтълс” с Петър Стоянов и отиде на ромска свтба в Пловдив

ВИДЕО: Когато Чарлз III пя „Бийтълс” с Петър Стоянов и отиде на ромска свтба в Пловдив
стоп кадър
A A+ A++ A

Принц Чарлз посети за първи път България от 6 до 8 ноември 1998 година. Почетен караул приветства британския престолонаследник принц Чарлз пред Дом 1 в резиденция Бояна, където се състоя официалното посрещане на принца на Уелс от президента Петър Стоянов. Първата му среща беше разговор на четири очи с държавния глава.

Веднага след срещата с президента Петър Стоянов принц Чарлз дари линейки от Стафордширската служба за спешна помощ на университетска болница “Царица Йоана”. Той разгледа дарената от Великобритания апаратура и посети болни деца в детското отделение.

В ранния следобед принц Чарлз и неговият домакин Петър Стоянов председателстваха официалното учредяване на Форума на българските бизнеслидери в зала “Средец” на хотел “Шератон”. През 1991 г. в САЩ е учреден Форум на бизнеслидерите под егидата на принца на Уелс, който от четири години работи и в България. Tака настоящата инициатива се явява негово продължение.

По програма първият ден от визитата на принца завърши с вечеря, дадена в негова чест от президентското семейство в Балабановата къща на резиденция Бояна.

През втория ден от гостуването си британският престолонаследник посети Пловдив. Първата спирка от обиколката бе в бюрото за самопомощ “Столипиново” в ромския квартал.Там Чарлз поздрави младоженци на циганска сватба.

След това принцът посети Балабановата къща, Хиндлияновата къща, черквата “Св. Св. Константин и Елена” в Стария град. Президентът Петър Стоянов показа на госта си и Античния театър. Двамата посетиха още изложбата на АМЕК за системи за пренос на газ и опитното поле на Аграрния университет, напомня ФрогНюз.

Журналистът Евгений Тодоров споделя във Фейсбук спомените си от посещението на височашата особа:

"...Тома Спространов, който в този момент е бил на гости в Англия, разказваше по-късно как новината за дуета с българския президент е била във всички новинарски емисии и на първите страници на вестниците.

От цялата работа колежката Веселина Божилова направи един много любопитен филм, излъчихме го няколко пъти и данданията започна да се забравя.

След две години обаче историята получи неочаквано продължение.

Попаднахме на мургавите младоженци, които още живееха със спомена за високото посещение на сватбата им. В чест на принца даже бяха кръстили първородната си дъщеря Даяна- по онова време името Камила съвсем не бе актуално.

Не знам какъв подарък им беше връчил Чарлз, но от общината бяха дали на младото семейство общинско жилище – като благодарност за добре изиграната роля. В сватбата имаше също известна доза режисура.

Когато ги посетихме жилището беше вече доста занемарено, хладилникът – празен, защото и двамата бяха без работа, а малката Даяна постоянно беше болна. А може би и гладна.

Някой беше дал акъл на младия баща да пише на Чарлз, който беше изиграл ролята почти на кум.
Тази история колегите превърнаха в един смешен и тъжен филм.

Момчето сричаше пред камерата писмата до двореца, които някой друг му беше помогнал да съчини.
В тези писма се описваше тежкото материално състояние на младото семейство и болестите на малката Даяна. В края се отправяше горещата молба за отпускане на малко “финанс” – да се ремонтира жилището, да се купят лекарства и започне някакъв бизнес.

Някаква госпожа от канцеларията на принца беше отговорила веднага – тя отправяше от името на Чарлз височайши благопожелания, но и информираше, че не е в практиката на двореца да удовлетворява каквито и да е молби, свързани с материални въпроси.

Момчето не се отчайваше и пишеше отново – отговорът беше почти същият.

Не знам дали госпожата от канцеларията изобщо е уведомявала своя работодател за кореспонденцията.
Мисля си и дали след разпечатването на поредното писмо не си е бърсала ръцете с бяла копринена кърпичка."



 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"