Минеков: Министерството на културата е било в зимен сън седем месеца

Минеков: Министерството на културата е било в зимен сън седем месеца
стоп кадър/БНТ
A A+ A++ A

”Виждам, че никой, например, не обърна внимание на корупцията, която видях в министерството и някак си времето беше проспано. Седем месеца зимен сън, седем месеца”. Това заяви служебният Министър на културата проф. Велислав Минеков.

"Вижте, в момента тепърва се лекуваме от една дългогодишна корупция и тази капитулация няма да бъде разрешена така лесно. Можете да сте сигурна, че ще взема всички мерки и това, което направих, ми се струва, че е достатъчно. Но тук бедата е, че това се извършва със съдействието на общината. Това разрешение, което се е получило преди много месеци, е дадено от общината. И тук изобщо не е погледнат действащият Закон за културното наследство, където кметът и общината трябва да се погрижат за своето културно-историческо наследство. Те са длъжни да го направят. А нищо не ги задължава да искат разруха. И освен това, е трябвало да има към кметството обществен съвет за опазване на паметниците на културата, такъв няма. Тоест, тук има нещо изключително съмнително. И с това разрешение, дадено миналата година още ноември месец, нека да ви кажа, направо се досещам, че се е счело, че всичко трябва да се случи по време на служебното правителство. Това е акция, насочена срещу служебното правителство и срещу президента. Нищо повече от това", заяви още Минеков пред Радио "Фокус" "Това е България" по повод събарянето на тютюневия склад в Пловдив.

"Шансовете са отново в изменение и допълнение към действащия Закон за културно наследство. Факт е, че този закон е рестриктивни, факт е, че той би трябвало да бъде изключително силен в някои текстове, но резултат не дава и тези рестрикции не може да бъдат изпълнени по отношение на собственици, които причиняват подобен вид нещастия. Тази промяна трябваше да се случи в последните 7 месеца в парламента. В министерството по време на служебното правителство събрахме огромно количество предложения за изменение и допълнение в действащия закон. Абсолютно нищо от това не влезе в комисия и не влезе в Народното събрание. В момента съм направил същата акция, запознаваме един след друг депутатите, които ги каня специално на среща разговор с мен. Документи, които са в изключително голям формат конкретно за изменения в този закон. Ако само в 3 члена този закон беше получил леки промени, то можете да бъдете сигурна, че това, което се случва в Пловдив, това, което вчера се случи във Варна, никога нямаше да се случи. Да ви подсетя, че във Варна още един обект, който не е бил защитен, беше срутен по най-безобразен начин", коментира той начина, по който да се опази кулутрно-историческото наследство у нас.

"Аз се видях с председателя на Съюза на артистите. Той държеше минималното заплащане на актьорите от държавните институти да започне от 1 500 лева, но се оказа, че той не е чел нашия проектобюджет, който е бил отхвърлен от последното правителство, и в който в държавните институти минималното заплащане започва от 1 900 лева, а не от така мечтаните 1 500, а в националните от 2 700. Все пак трябваше да внимават, какво се случва, трябваше да пазят нашия проектобюджет, и тогава да въстават и да правят протест още тогава, когато беше приет Закона за държавния бюджет. Съжалявам, това е, което получавам в момента. И съм много натъжен. Искам да ви припомня, че в проектобюджета на служебното правителство за министерството ние покачвахме субсидията със 184 милиона. Същата субсидия рязко е била намалена от правителството и парламента на 98 милиона, и най-страшното и най-тъжното е, че 2/3 от нея не е използвана. Честито на печелившите", каза министърът за ситуацията при артистите, които преди време заплашиха със стачка заради положението в сектора.


 

#проф. Велислав Минеков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"