ГЛЕДАЙТЕ първото обръщение към нацията на Чарлз III и обявяването му за крал (ВИДЕО)

ГЛЕДАЙТЕ първото обръщение към нацията на Чарлз III и обявяването му за крал (ВИДЕО)
стоп кадър/ВВС
A A+ A++ A

Крал Чарлз Трети се обърна към нацията като новият монарх на Великобритания в предварително записано съобщение от гостната на Бъкингамския дворец в петък следобед. 

Монархът стана крал веднага след като майка му, кралица Елизабет Втора, почина в Балморал в четвъртък следобед. Той пристигна в Бъкингамския дворец часове преди обръщението, поздравявайки тълпи от харо, чакащи пред двореца в центъра на Лондон, където изказаха съболезнованията си на кралското семейство.

Крал Чарлз се обръща към нацията за първи път като монарх.

Церемония по възкачването на британския крал Чарлз ще се състои днес в Отава, съобщиха от канцеларията на генерал-губернатора на Канада.

Събитето ще се състои в 14 ч по Гринуич в Ридо Хол, съобщи Ройтерс. Това е официалната резиденция на назначения от Великобритания генерал-губернатор, който действа от името на монарха.

Въпреки че Канада престава да бъде колония на Великобритания през 1867 г., тя остава в Британската империя до 1982 г. и все още е член на Британската общност, предаде БГВойс.

Неин държавен глава е британският монарх.

Обявяването на Чарлз Трети ще стане в Сейнт Джеймс - най-старият кралски дворец и бивша главна резиденция на британския монарх.

Там се събира Съветът по възкачване на престола и за първи път в историята церемонията ще бъде излъчвана на живо по телевизията, съобщи БНТ. Кралят ще направи декларация и ще положи клетва в присъствието на първородния си син Уилям и съпругата му Кейт, кралицата консорт Камила, премиера Лиз Тръс и членове на кабинета.

В отсъствието на краля първо се събира Таен съвет, в който влизат политици, висши духовници и съдии от Върховния съд, които провъзгласяват новия монарх и уреждат процедурни въпроси. Едва след това кралят се присъединява, за да обяви, че поема задълженията на суверен. След обявяването следват 41 топовни салюта. Прокламации ще има и в Шотландия, Северна Ирландия и Уелс.


 

 

Очаквайте подробности

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »