Ето какво ще поиска Ердоган от Русия

Ето какво ще поиска Ердоган от Русия
A A+ A++ A

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще призове Москва да изпраща стоки през подкрепения от ООН коридор в Черно море, когато се срещне с руския президент Владимир Путин идната седмица, с мотива да държи Русия ангажирана в споразумението, съобщи Ройтерс, позовавайки се на турската телевизия Хабертюрк, предаде БТА.

Експортният коридор цели да предотврати глобална криза с хранителни продукти, като гарантира безопасното преминаване на кораби към и от украински пристанища, позволявайки им да транспортират десетки милиона тонове зърно, което бе блокирано от руското нахлуване. Путин в сряда подхвърли идеята споразумението да бъде ограничено, тъй като се доставят зърно, други храни и торове по-скоро за Европейския съюз и Турция, а не за бедните страни. Споразумението, подписано от Украйна, Русия, Турция и Обединените нации, улеснява също и руския износ. Но Москва казва, че западните страни не правят достатъчно, за да облекчат логистичните затруднения, пред които са изправени руските кораби поради техните санкции.

"Както каза г-н Путин, тези кораби (използващи коридора) отиват или в развитите, или в развиващите се страни. Може би затова г-н Путин не доставя руски продукти. Разбира се, на нашата среща в Самарканд ще го помолим да изпраща руски продукти през коридора с кораби“, е цитиран да казва Ердоган. "Ако започне да пристига руско зърно, ние ще изпратим това зърно, други продукти, всичките, докато стигнат до тези бедни африканци
държави", каза турският президент.

Ердоган и Путин ще проведат разговори в кулоарите на среща на върха на лидерите на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Узбекистан на 15-16 септември. Сппоред турския президент Путин е прав да се оплаква, че зърното отива в богати страни. Базираната в Истанбул координационна група, която наблюдава сделката, казва, че 30 процента от товарите са отишли ​​за хора в държави с ниски и по-ниски от средните доходи. "Има много страни в трудна ситуация, особено в Африка, които трябва да прегърнем и да изпратим тези стоки възможно най-скоро“, каза още Ердоган.

# Реджеп Таип Ердоган

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"