Три мита за световната енергийна криза

Три мита за световната енергийна криза
A A+ A++ A

Фатих Бирол - изпълнителен директор на Международната агенция по енергетика - публикува статия във Financial Times, в която излага три мита за световната енергийна криза, които според него са "погрешни", предава Dir.bg

Първият разказ е, че Русия печели енергийната битка, според Бирол, тъй като според него краткосрочните приходи на Русия "са повече от компенсирани от загубата на доверие и пазари, пред която тя е изправена за много години напред".

Той добавя: "Този разказ също така пренебрегва значителното средносрочно въздействие на по-строгите международни санкции върху руския петролен и газов сектор."

Бирол продължава: "Втората заблуда е, че днешната глобална енергийна криза е криза на чистата енергия. Това е абсурдно твърдение. Непрекъснато разговарям с лица, отговорни за енергийната политика, и никой от тях не се оплаква, че разчита твърде много на чиста енергия.

Напротив, те желаят да разчитат на повече. Съжаляват, че не са предприели по-бързи действия за изграждане на слънчеви и вятърни електроцентрали, за подобряване на енергийната ефективност на сградите и превозните средства или за удължаване на срока на експлоатация на атомните електроцентрали. Повече нисковъглеродна енергия би помогнала за облекчаване на кризата - а по-бързият преход от изкопаеми горива към чиста енергия представлява най-добрият начин за излизане от нея.

Когато хората подвеждащо обвиняват политиките за чиста енергия и климат за днешната енергийна криза, те, умишлено или не, отклоняват вниманието от истинските виновници - кризата в доставките на газ и Русия."

Третият неправилен наратив е, че енергийната криза е "огромна пречка, която ще ни попречи да се справим с изменението на климата", казва Бирол. Той продължава: "Тази криза е ярко напомняне за неустойчивостта на настоящата енергийна система, в която преобладават изкопаемите горива. Имаме шанса да превърнем тази ситуация в историческа повратна точка към по-чиста, по-достъпна и по-сигурна енергийна система. И това вече се случва."

Бирол заключава: "Затова не вярвайте на всички негативни разкази за енергийната криза. Да, предстоят ни тежки предизвикателства, особено тази зима. Но това не означава, че Русия печели или че усилията за справяне с изменението на климата са обречени."

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »