Българи намериха в Одрин решение за кризата през зимата

Българи намериха в Одрин решение за кризата през зимата
A A+ A++ A

Напрежението между Русия и България заради позицията на нашата страна относно войната в Украйна от месеци се изостря. 

След като Русия и руската енергийна компания "Газпром" спряха газовия поток за България, българските граждани започнаха да се притесняват как ще изкарат зимата на фона на увеличаващите се цени на тока и газта, съобщи турския новинарският канал NTV.

Докато газовата криза в България се очаква да се задълбочи през зимния сезон, българите, които умуват как да задоволят нуждите си от отопление през зимните месеци с алтернативни източници, намериха решението в Одрин.

Много български граждани тази зима отново се готвят да използват печки. Те започнаха да превозват с камиони до България пелетното гориво, произведено в заводите в Одрин. В репортажа на турската медия се споменава, че българските граждани, които проявяват голям интерес към пелетното гориво, получено чрез смилане на дървесни остатъци на стърготини, сушени и пресовани в машини под налягане, пълнят багажника на автомобилите си с чували с пелети навръщане към страната след ежедневния си пазар в Одрин.

Мехмет Орба, собственик на фирма, обясни, че българските граждани са проявили голям интерес към стоката му. Той допълни, че почти всичките му клиенти са българи. Орба обясни, че са изправени пред голямо търсене.

„Като търговец се налага аз да купувам от други турски производители, защото не можем да смогнем на търсенето. Гражданите, които идват ежедневно в Одрин, купуват все повече пелети. Те се страхуват, че ще преминат през тежък период както заради поскъпването на природния газ, така и заради икономически проблеми в България", заключи одринският търговец, цитиран от "Марица". 


 

#Одрин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"