Химнът, банкнотите и още много неща на Острова ще се променят

Химнът, банкнотите и още много неща на Острова ще се променят
A A+ A++ A

По времето, когато Джордж VI умира в съня си в Сандрингам в ранните часове на 6 февруари 1952 г., най-голямата му дъщеря, принцеса Елизабет, която тогава е на посещение в Кения със съпруга си, веднага става кралица Елизабет II.

"Същият процес ще се случи при смъртта на кралица Елизабет и поемането на трона от крал Чарлз III", каза Робърт Блекбърн, професор по конституционно право в Кралския колеж в Лондон, пред парламента.

Въпреки това, след рекордното царуване на кралицата, отделянето на нейното име, образ и иконография от тъканта на националния живот в Обединеното кралство и в цялата Британска общност ще отнеме много повече време. Това са някои от нещата, които трябва да се променят.

Знамена

От знамената, които се веят пред полицейските участъци в Обединеното кралство, до стандарта, използван на военноморски кораб, когато на борда е генерал, хиляди знамена, украсени с EIIR, ще трябва да бъдат заменени. Военните полкове носят "цветовете на кралицата", много от които са осеяни със буквите EIIR, бродирани със златни нишки. Знамето на противопожарната служба включва нейните инициали и страните, в които кралицата остава държавен глава, включително Австралия, Канада и Нова Зеландия. Съществуват и флаговете, които експертите по знамена наричат ​​"Е флагове" – личните знамена за кралицата, които се използват, когато тя е на посещение.

Кралският стандарт

Възможно е кралският стандарт – четвъртитото знаме, което се вее навсякъде, където е резиденцията на монарха – също да се промени. Версията, използвана от кралицата, включва една четвърт, представляваща Шотландия (вилнеещ лъв), една за Ирландия (арфа) и две, представляващи Англия (три лъва, преминаващи), но няма символ за Уелс. Този стандарт се използва много преди Уелс да има свое национално знаме, признато през 1959 г. Следващият монарх може да включи уелски елемент.

Банкноти и монети

Има 4,5 милиарда стерлингови банкноти в обращение с лика на кралицата върху тях, на обща стойност £80 милиарда. Замяната им с алтернативи с главата на новия монарх вероятно ще отнеме поне две години. Когато бяха емитирани последните синтетични банкноти от £50, процесът на изтегляне и замяна отне на Bank of England 16 месеца. Когато кралицата се възкачи на трона през 1952 г., монархът не беше изобразен на банкнотите. Това се промени през 1960 г., когато лицето на Елизабет II започна да се появява на банкноти от £1 в изображение, създадено от дизайнера на банкноти Робърт Остин, което някои критикуваха като твърде строго. Изображение на новия монарх ще бъде съгласувано с Бъкингамския дворец. Главата на кралицата присъства и на 20-доларови банкноти в Канада, на монети в Нова Зеландия и на всички монети и банкноти, емитирани от източнокарибската централна банка, както и от други части на Британската общност.

Дизайнът на монетите може да се променя по-бавно, ако се следва исторически прецедент: обичайно е да имате различни монарси в портфейла си, тъй като смяната на монетите се случва органично, а не чрез изтегляне.

Националният химн

Една от най-простите промени, на теория, ще бъде превключването на думите на националния химн от „Боже, пази нашата милостива кралица“ на „Боже, пази нашия милостив крал“ – въпреки че може да отнеме време, преди големи тълпи да запеят новата версия с увереност. Химнът се използва от 1745 г., когато една ранна версия гласи: "Бог да пази великия Джордж, нашия крал, Да живее нашия благороден крал, Бог да пази краля".

Молитви

Кралицата е била "защитник на вярата и върховен управител" на Англиканската църква и има молитви за нея в Книгата на общите молитви, която датира от 1662 г. Човек моли Бог "да я изпълни с благодатта на твоята Света Дух, за да може винаги да се склонява към Твоята воля и да върви по Твоя път". Очаква се те да бъдат променени, за да станат молитви за новия монарх. Това трябва да бъде направено по силата на законодателство или кралска заповед и последно е направено след смъртта на кралицата майка. Свещениците също могат да променят молитвата за временно използване, което означава, че молитвите за монарха, които обикновено се казват в неделните служби, и дори песента могат бързо да бъдат адаптирани към новия защитник на вярата.

В службите на светото причастие, съдържащо се в общото богослужение, има „събиране“ за суверена, който моли Бог да „управлява сърцето на твоята избрана слугиня Елизабет, нашата кралица и управител, за да може тя преди всичко да търси твоята чест и слава ”. Това може да бъде променено от Общия Синод.

Кралски герб

Познатият кралски герб, който включва лъв и еднорог, вилнеещи срещу щит, се използва широко в правителствени сгради и канцеларски материали и всяка промяна би била скъпа, но може да не е необходима. Ще трябва да се промени обаче, ако новият монарх реши да представлява Уелс на щита в съответствие с всяка промяна на кралския стандарт.

Кралски заповеди

От компанията за горчиви напитки Angostura в Тринидад и Тобаго до ковача от Съсекс Зак Треливинг, кралската заповед на кралицата в момента се прилага за повече от 600 предприятия, които имат история на доставки за кралското домакинство. Марки, които се радват на образа на кралицата в своите маркетингови материали, включват пиана Steinway, зърнени храни Jordans, Gordon’s джин и бижутери на Swarovski, както и водопроводчици, производители на огради, звукови инженери, ножици за жив плет и мелничари. След смъртта на кралицата те могат да загубят статута си, освен ако не получат нова заповед от нейния наследник или друг член на кралското семейство, който стане дарител – потенциално нов принц на Уелс. Това може да не стане бързо. Когато принц Филип почина, притежателите на кралската му заповед получиха две години отсрочка. Нов монарх може да реши да коригира критериите, които трябва да бъдат изпълнени, за да стане притежател на кралска заповед, например чрез увеличаване на акцента върху устойчивостта.

Марки

Пощенските кутии на Royal Mail, носещи кралския шифър на кралица Елизабет, ER, едва ли ще бъдат премахнати. Някои с GR шифъра на крал Джордж VI остават в употреба днес, 70 години по-късно. Пощите обаче ще сменят марките, като ще се използва профилно изображение на новия монарх.

Клетви за вярност

Депутатите нямат право да заседават в Камарата на общините, да умастват в дебати, да гласуват или да получават заплата, освен ако не се врекат във вярност към короната. От 1952 г. формулировката е: "Аз (името на депутата) се кълна във всемогъщия Бог, че ще бъда верен и ще бъда истинска вярност към Нейно Величество кралица Елизабет, нейните наследници и приемници, според закона. Така че Бог ми помогни."

Депутатите и колегите им ще трябва да положат нова клетва пред нейния наследник. Новите британски граждани също са помолени да се закълнат в "истинска вярност към Нейно Величество Кралица Елизабет Втора, нейните наследници и наследници", а Министерството на вътрешните работи вероятно ще промени това. Къбс и скаути обещават да "изпълнят дълга си към кралицата", докато новите членове на въоръжените сили се кълнат да "бъдат верни и да носят истинска вярност на Нейно Величество кралица Елизабет II и нейните наследници".

Конституциите на други държави

Смъртта на кралицата е несигурен момент за част от по-широкото кралство на Британската общност, 14 държави от които признават монарха за свой държавен глава. В много случаи техните конституции гласят, че кралицата е държавен глава. В тези страни конституциите ще трябва да бъдат изменени, за да се позовават на нейния наследник. В страни като Ямайка, където има силно движение за независимост, и Белиз, тези конституционни промени също ще изискват референдум, според експерти от Британската общност. Очаква се това да доведе до момент на политическа опасност за новия монарх, който, след като Барбадос стана независим през 2021 г., може да се изправи пред загубата на друга важна част от Карибската общност.

Вероятно е също така да възникнат въпроси в страни като Папуа Нова Гвинея, Соломоновите острови, Тувалу, Антигуа и Барбуда, Бахамските острови, Гренада, Сейнт Китс и Невис, Сейнт Лусия и Сейнт Винсент и Гренадини относно това дали новият монарх може законно да назначи генерал-губернатор, ако конституцията на съответната страна не е била променена, за да се отнася до краля, и продължава да се отнася до кралицата като държавен глава.

Името на кралицата е зашито и в безброй други закони, които ще изискват преработване, нито лесен, нито евтин процес, особено за по-малките страни, които не наемат свои собствени законодатели.

Сред конституционните монархии Австралия, Канада и Нова Зеландия имат въведени мерки, така че новият монарх автоматично да става държавен глава.

#кралица Елизабет II #Великобритания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »