Защо хартиените рецепти изправиха фармацевти срещу лекари?

Защо хартиените рецепти изправиха фармацевти срещу лекари?
A A+ A++ A

Лекарствата да се изписват и на хартиени, и на електронни рецепти и след 1 ноември. Това предлагат от здравното министерство. Целта е да се гарантира пълен достъп на населението до лекарствени продукти. Медиците и фармацевтите обаче приемат различно новата идея.

Според проучване на БЛС 58% от анкетираните искат да има възможност за издаване на рецепта и на хартия. Именно този вариант подкрепят и медиците.

"Сега някой чувства ли ограничение до достъп до лекарства, като имаме и двата варианта? Много от моите колеги не могат да практикуват и никъде не е написано, че трябва да ги задължим да разполагат с необходимия софтуер и хардуер с електронен подпис, за да могат да си вършат работата. Ние по този начин нарушаваме човешките и лекарските права", заяви зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов.

Фармацевтите обаче се обявиха против предложената промяна от Здравното министерство. Те са категорични, че електронната система трябва да стане факт.

"Това подобрява многократно достъпа на пациентите до лекарствата. Електронните рецепти не могат да бъдат сбъркани и изписани с липсващи атрибути. Много често лекарите забравят да ги напишат. Няма как една е-рецепта да не се разчете", твърди главният секретар на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов.

По думите на д-р Брънзалов всяка рецепта се издава след преглед от лекар и той трябва да има възможността сам да преценява на какъв носител да е тя. Оставането на хартиените рецепти обаче ще е много важно за възрастните пациенти, за да знаят как да приемат новите медикаменти.

"Един възрастен пациент, когато рецептата му е в облака, тя се намира в аптеката и той няма да знае как да приема новите лекарства", смята д-р Брънзалов.

"Фармацевтът надлежно нанася върху опаковките и обяснява кога как трябва да се приема лекарството. Пациентите гледат какво е написано на кутийките. Голяма част от тези рецепти отиват по чекмеджета, чанти или се губят", смята Маринов.

Информацията от хартиената рецепта обаче няма как да влезе в електронното досие, а фармацевтите не искат да вършат работата на лекарите и да я въвеждат в него. Предложените промени са публикувани за 30-дневно обществено обсъждане на сайта на Министерството на здравеопазването.


 

#аптека #рецепта #електронна рецепта

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"