Кабинетът гласува спешни мерки след потопа, няколко ведомства отпускат средства

Кабинетът гласува спешни мерки след потопа, няколко ведомства отпускат средства
A A+ A++ A

МС прие мерки за помощ на засегнатите от наводненията в Карловско. Това обяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев на брифинг. Няколко ведомства ще се включат с отпускане на помощи и средства. Търсят се всякакви механизми за възстановяване на щетите.

Сред мерките е освобождаването на кметовете на засегнатите общини от начисления на тон отпадък. На местата, останали без вода, ще бъдат изграждани временни водопроводи, които ще функционират около 10-15 дни до окончателното решение на проблема. Работи се и по възстановяване на електрозахранването в трите села, които все още са без ток, заяви след заседанието областният управител на Пловдив Ангел Стоев. 

Министерството на туризма е готово да помогне с осигуряването на покъщнина, която ще бъде предоставена от хотелиери, съобщи още Демерджиев. Министерството на земеделието пък предвижда целеви приеми по Програмата за развитие на селските райони. Няма проблеми със заделените по това направление средства за общините Марица и Калояново.

В четвъртък и петък ще се извършват проверки на място за това дали има и човешки фактор, допринесъл за бедствието. Представители на местното население, МВР, прокуратурата и медии ще проверяват заедно какви площи в района са изсечени.

„Кабинетът освободи минерална вода и консервирани храни в поисканите количества. Те ще бъдат доставени на нуждаещите се още днес”, каза Демерджиев.

На 15 септември предстои заседание на Комисията по бедствия и аварии, допълни вътрешният министър. Бюджетът, с който разполага комисията, е 35 млн. лв. които могат да послужат за това. Предоставя се и техника и жива сила. Ще се потърси възможност да привличане на европейски средства.

„Ще се търси пропорционално обезщетение на гражданите. Приблизителните размери са условни и затова не може да се каже конкретна цифра на финансите, които ще бъдат отпуснати от държавата“, допълни Демерджиев.

60 къщи са необитаеми и 84 са негодни за живот. Ще бъдат предоставени контейнери, където бедстващите да бъдат настанени.

„Обнадеждени сме, че ще получим необходимата помощ, за да възстановим пътната инфраструктура и да получим финансиране за строителни материали, с които хората да възстановят домовете си“, заяви кметът на карловска община д-р Емил Кабаиванов.

Въпреки компрометираните образователни институции, учебната година не се поставя под въпрос, уточни кметът на карловската община.

#kатастрофални наводнения #Карловско

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"