Евродепутати искат да забранят производството на гъши дроб

Евродепутати искат да забранят производството на гъши дроб
Според евродепутатите, които настояват за забрана на гъшия дроб, производството изисква птиците да се хранят насилствено посредством пневматични тръби по-често от нормалното. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Европейски депутати поискаха забрана на производството и продажбата на гъши дроб в Европейския съюз.

Италианският евродепутат Андреа Занони и седем негови колеги се мотивираха с факта, че милиони патици и гъски търпят мъчения, защото производството изисква птиците да се хранят насилствено посредством пневматични тръби по-често от нормалното.

Често те са в малки клетки или с приковани крака, за да не могат да се движат, аргументират се още вносителите на предложението.

В момента пет страни от общността, сред които и България, произвеждат гъши дроб, предаде БНР.

„България е вторият най-голям производител в Европа след Франция. В сектора у нас работят над 5000 души“, каза председателят на Съюза на птицевъдите Димитър Белоречков.

Той добави, че в България птиците вече не живеят в клетки и прогнозира, че инициативата няма да бъде приета в Европейския парламент.

Явор Гечев от българския клон на Международната фондация за защита на животните „Четири лапи“ припомни, че България вече е минала през подобна процедура по отношение производството на яйца от свободно отглеждани кокошки.

„Представете си едно животно, което прекарва целият си живот в една клетка, няма възможност да се движи, което се храни с една тръба насила, докато се увеличи черният му дроб. След това се убива. Представете си черния ви дроб да не може да фунционира нормално. Традиционният начин на гушене на гъски не се е променил в последните 2000 години“, посочи още Явор Гечев.

#„Четири лапи“ #Явор Гечев #България #Франция #Андреа Занони #ЕП #Европейски парламент #гъши дроб

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »