Навръх празника снайперистка България с изумителна победа над домакина на ЕвроБаскет

Навръх празника снайперистка България с изумителна победа над домакина на ЕвроБаскет
A A+ A++ A

Баскетболистите от националния отбор на България извоюваха изключително сладка, важна и историческа победа с 92:80 точки на ЕвроБаскет 2022 навръх националния празник - Съединението. Везенков, Дий Бост и компания затвориха устите на букмейкъри, пишман специалисти и душмани като надвиха домакина - Грузия с двуцифрена разлика. Пред пълната зала в Тбилиси командата на треньора Росен Барчовски изуми с великолепна стрелба от разстояние - особено на натурализирания американец Дий Бост. Той изравни великия рекорд на Джорджевич от 1995-а година, когато сърбинът също заби 9 тройки, тогав ана финала на Еврошампионата.

 Звездата ни Везенков също блестеше и демонстрира мега класа в най-ключовите моменти. 

Въпреки трите поредни поражения от Испания, Турция и Черна гора, тазвечершния успех ни поставя в ситуация да се класираме напред на шампионата на Стария континент, ако утре ударим Белгия, която е много силен състав, но не и непреодолим.

За разлика от досегашните мачове на България в Тбилиси, този път започнахме отлично в защита, докато в нападение абсолютно нищо не се получаваше.

Битката бе наистина здрава, а и честите съдийски реверанси към домакините не помагаха. Нашите национали натрупаха рано нарушения, а Грузия овладя тотално борбата под коша.

В първата четвърт борбите бяха 17 срещу 9, но въпреки това се държахме в мача за 18:14 след една четвърт.

Нищо не се промени и във втория период, като реферските намеси в полза на Грузия продължаваха, както и нашите мъки в нападение.

В този мач най-после се видя и старата форма на Дий Бост, който намираше своите съотборници, а и започна да бележи нужни точки.

Така след четвърт час игра България започна да влиза в час и да направи пълен обрат в резултата, за да поведе с 5 точки - 33:27.

Рано-рано обаче съдиите нашариха с по 3 фаула Андрей Иванов и Емил Стоилов, и с 2 Димитър Димитров, преди да са изминали 17 минути от срещата.

Двата тима се бяха захапали здраво, а преди края на първото полувреме и Гога Битадзе направи третото си лично нарушение.

На почивката България имаше точка аванс - 39:38 с 15 от Бост и 12 от Везенков. За грузинците Битадзе вкара 17 и Шермадини 11.

Бост направи фамозен старт на второто полувреме, с три поредни тройки, а Павлин Иванов добави още една.

Домакините обаче не отстъпваха в нападение, като на бърза атака ни връщаха точките. Все пак България продължи да е напред в резултата и в средата на частта водеше с немалка увереност вече с цели 11 точки - 60:49.

В третия период четвърти лични нарушения получиха и Андрей Иванов, и Емил Стоилов, което доста затрудни задачата на нашите.

Атмосферата се изостри в края на частта, когато Дий Бост реагира бурно на грубо нарушение срещу себе си, като тук вече съдиите не подминаха ситуацията.

Павлин Иванов наниза петата си тройка и отново върна двуцифрения аванс за България.
Преди заключителния период нашият състав водеше със 66:57, а той започна с 4-то лично нарушение за Митко Димитров.

С невероятната стрелба от тройката и наистина блестящ Дий Бост, стигнахме до най-голямата разлика в мача от 14 точки.

Комбинациите между Бост и Везенков се получаваха по конец, но все още имаше доста време до крайната сирена.

Няколко поредни наши пропуска дадоха шансове на Грузия да се върне в мача.
С 44 секунди до края, изгасна внезапно едно от таблата за секунди в залата и мачът бе прекъснат.

Това се случи при 88:80 за България, и отне няколко минути, докато се възстанови.

Място за обрат обаче нямаше, а нашите момчета завършиха започнатото по един невероятен начин.

33 точки - 9/14 от тройката, вкара Дий Бост, с 12 асистенции в актива си. Александър Везенков завърши с 28 и 14 борби, 17 отбеляза Павлин Иванов, но всеки един даде най-доброто в днешния ден, за тази първа победа от 11 години на голям шампионат.

#Александър Везенков #БФ Баскетбол #Европейско първенство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »