Водните бедствия у нас: Бисер, Мизия, Аспарухово още живеят в страх

Водните бедствия у нас: Бисер, Мизия, Аспарухово още живеят в страх
A A+ A++ A

Спасяване на хора с хеликоптер, отнесени къщи от бушуващата вода и страх и ужас в човешките очи. Последните дни бяха изключително тежки за жителите на карловски села, които преживяха невиждано наводнение. Хората дълго време ще възстановяват щетите от потопа, но още по-дълго кошмарните спомени ще се връщат в съзнанието им. За съжаление, подобни трагедии, дори по-страховити, имаше и в близкото минало. И сякаш не сме си взели поуките от тях, отбелязва България Днес

До ден днешен със свити сърца живеят в хасковското село Бисер. На 6 февруари 2012 г. стената на язовир "Иваново" се пропуква. Водата сварва на пътя два автомобила и ги помита със себе си. Жертвите от трагедията са десет. 73-годишен мъж е покосен от инфаркт, след като вижда как водата залива земята и животните му. Стотици домове потъват под вода, а десетки хора се издирват от близките си. По-късно става ясно, че по стената на язовира е имало пукнатини още през 2006 г., но не са предприети мерки заради спорове по собствеността.

 

Невиждано водно бедствие сполетя Мизия през 2014 г. Ужасът връхлита хората, когато най-малко очакват - през нощта на 2 срещу 3 август.

 

Местните тъкмо са се прибрали от панаира, който е организиран за празника Илинден - деня, в който според народните вярвания водата взема жертви. Двама човека не успяват да се измъкнат от капана на потопа. На места нивото на водата стига три метра. Десетки къщи са срутени. Три квартала са под вода, а стотици са евакуирани с лодки. Два хеликоптера кръжат над града и също помагат на уплашените и измръзнали хора.

Два месеца по-рано - на 19 юни, проливен дъжд се излива върху Варна и вълни от вода и кал заливат кв. "Аспарухово". Двете приливни вълни нанасят огромни материални щети и довеждат до смъртта на 13 души, включително и деца. Доброволци ровят в калта, за да търсят трупове.

Болна жена изчезва заедно с леглото, на което е лежала, а къщата ѝ е срутена. Жена загива, докато шофира автомобила си и изненадващо е пометена от приливната вълна. Местните се качват на покривите на къщите си, за да спасят живота си. От тинята се подават детски играчки, които правят още по-зловеща картината в изстрадалия квартал.

Водата помита над 30 коли, в някои от които има цели семейства. Над 600 души остават без дом, а месеци наред местните не могат да почистят калта, с която се пропиват жилищата им.

Тежка е и 2005 година. А най-тежко пострадва софийското градче Елин Пелин.

 

След като мостът над река Лесновска се срутва и язовир "Осогово" прелива, градът остава напълно откъснат от света. На места водата достига над метър, болницата е наводнена, а пътищата до София са прекъснати. Тогава на помощ се притичва 25-годишен мъж. Боян Стоянов спасява 32-ма души, впрочем 33-ма, защото едната жена е бременна. Пет денонощия Боян не излиза от водата. Изнася на ръце хора от наводнените им къщи, пада в яма, но оцелява. После, болен от кисненето в мръсната вода, продължава да помага, разнасяйки вода, хляб и дюшеци.

Години по-късно Боян не може да се възстанови от здравословните проблеми, но признава, че е горд с постъпката си.

През критичната 2005 г. от наводнения са засегнати 70% от територията на страната, прииждат реките Скът, Искър и Видима, преливат язовири и се образуват нови езера.

Две години по-късно в североизточния град Цар Калоян следва ново злощастие. През 2007 г. река Хлебаровска прелива заради интензивните валежи от 291 л/кв. м, каквито се случвали веднъж на 10 000 години. Водата взима 8 жертви, сред които и 7-годишно дете.

Друго голямо наводнение е това във Видин през март 1942 г. Температурите през февруари същата година падат много ниско и река Дунав замръзва. Когато ледът започва да се топи, се образуват големи ледени блокове, като един от тях създава своеобразна ледена тапа при остров Богдан. Вследствие на това водата на реката бързо и рязко се покачва и залива града. Защитните съоръжения и отводнителните канали се оказват недостатъчни.

В последните години наводненията са природните бедствия, които нанасят най-много щети в България. Причините са много, като между тях могат да се изброят промените в климата, безогледното изсичане на гори, незаконното строителство и остарелите съоръжения, отчитат експерти.

Най-много жертви в Китай

В историята на човечеството е имало 9 наводнения с над 100 000 жертви, като шест от тях са в Китай.

Потопът от 1931 г. е най-опустошителен, като близо 4 млн. души губят живота си. Следват две наводнения, причинени от Жълтата река - 2 млн. жертви (1887 г.) и 700 000 жертви (1938 г.).

В наши времена помним цунамито в Индийския океан през 2004 година, образувано вследствие на земетресение. Загиналите са 283 100 души, за изчезнали се водят 14 100 души, а 1 126 900 души са останали без дом. Близо 1/3 от загиналите са деца, а над 9000 са загиналите туристи, повечето европейци. Това е най-разрушителното цунами в човешката история.


 

#Щаба по бедствия и аварии #наводнения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"