Денят на Съединението е! Честванията днес: Къде да отидем? ПРОГРАМА

Денят на Съединението е! Честванията днес: Къде да отидем? ПРОГРАМА
A A+ A++ A

На 6 септември 1885 г. народът ни вижда осъществена идеята за съединение на разпокъсаните от Берлинския конгрес български земи. Това е важна крачка към възвръщане на териториалното единство на нашата възобновена след петвековно иго държавност.

През 2022 г. се навършват 137 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия и героичните дни на Сръбско-българската война. Бургаските чествания в празничния 6 септември ще започнат от 10:30 часа на площад „Атанас Сиреков“ – с ритуално издигане на националния флаг на Република България и флаговете на Европейския съюз и Община Бургас.

В 11:00 часа при паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк (до Военен клуб-Бургас) ще бъде отслужена заупокойна молитва в памет на героите, дали живота си в защита за Съединението.

Празничната програма ще продължи с концерт на ПФА „Странджа“, който ще се проведе на пл. „Атанас Сиреков“ от 11:30 часа.

Програма за 6 септември - 137 години от Съединението на България във Варна.

- 9.30 часа - Възпоменание за 6 септември 1885, място - Паметната плоча на княз Александър Батенберг на пл. „Независимост“
- 9.50 чааса - Шествие от паметната плоча на княз Александър Батенберг, по бул. „Мария Луиза“ до паметника на загиналите в Сръбско-българската война
- 10.00 часа - Заупокойна молитва, полагане на венци с военен ритуал, място - Паметникът на загиналите в Сръбско-българската война   
- 14.00 часа - XVI Областен празник на фолклорното изкуство „Песни на брега“, с участието на любителски състави и изпълнители от общините на Варненска област - място - Сцена "Раковина". Организатор: Народно читалище "Македония - 2005"
- 18:00 часа - Възстановка на събитията от 1885, място - пл. „Независимост“. Организатор: Народно читалище „Стара Варна“, фондация „Стара Варна“, с подкрепата на Община Варна
Съорганизатори: Военноморските сили на Република България и Варненската и Великопреславска митрополия

Пълна програма за честването на 137-та годишнина от Съединението на България и Празник на град Пловдив 6 септември 2022 година

10.00 часа – Катедрален храм „Света Богородица“

Тържествен молебен, отслужен от Негово Високопреосвещенство Пловдивския Митрополит Николай

11.00 часа – Паметник на Захари Стоянов в Дондуковата градина (зад Регионалния природонаучен музей)

Полагане на венци и цветя

11.30 часа – Паметна плоча на майор Райчо Николов (до Римския стадион)

Полагане на венци и цветя

12.00 часа – Площад „Стефан Стамболов“, пред Община Пловдив

Празнична концертна програма с участието на Биг Бенд Пловдив, диригент Николай Гешев12.30 часа – зала Съединение на Регионален исторически музей

Председателят на Общински съвет инж. Александър Държиков и кметът на града Здравко Димитров ще връчат отличието „Почетен гражданин на град Пловдив“ на Евгений Тодоров и родственици на Нери Терзиева, удостоена посмъртно.

Общински съвет – Пловдив удостои двамата с най-високото почетно отличие на град Пловдив със свое решение № 282 от 07.07.2022г., гласувано с единодушие. Евгений Тодоров е удостоен със званието заради значителния си принос в обективната, честна и критична журналистика, както и авторството си на публицистични книги и сценарии за филми, допринесли за националния и международен престиж на Пловдив. Званието „Почетен гражданин на град Пловдив“ посмъртно е присъдено на Нери Терзиева във връзка със значителния й принос в модерната журналистика, изключителен професионализъм и радетел за свободата на словото.

19.00 часа – Площад „Централен“, пред Военния клуб

Възстановка на събитията от 6 септември 1885 година от комитет „Родолюбие“

На този ден, благодарение на смелостта на четниците от Голямо Конаре, както тогава се е наричал град Съединение, е поправена една историческа несправедливост. Около 300 души тръгват към Пловдив и арестуват генерал-губернатора Гаврил Кръстевич.  Героичните събития ще бъдат пресъздадени на площад „Централен” пред Военния клуб в Пловдив на възстановка на събитията от 6-ти септември 1885-та година. Комитет "Родолюбие" ще пресъздаде момента, в който Съединението става факт, след серия от бунтове и срещата на голямоконарската чета на Чардафон с хората на генерал- губернатора Гаврил Кръстевич. По традиция ще бъде прочетена и прокламацията за Съединението.

19.30 часа - Площад „Стефан Стамболов“, пред Община Пловдив

Концерт-спектакъл “Jazz & Traditions Vol.2 “ с участието на Нина Николина, Калин Вельов, Мартин Ташев, Мирослав Турийски, Таня Първанова

В репертоара са включени новите песни от новия концертен албум на изпълнителката и най-популярните песни, представени в модерен микс от етно и джаз, както и неиздавани до момента български народни песни, които са погледнати по различен от традиционния начин, събиращ фолклор, етноджаз, фламенко и вокални и инструментални импровизации. Концертът се осъществява с подкрепата на Община Пловдив и на Министерство на културата.

19.45 часа – Регионален исторически музей, Зала Съединение

Разглеждане на експозицията. Там е и сборния пункт на всички официални лица, които ще заемат места пред паметника за тържествената заря – проверка.

Регионален исторически музей – Пловдив ще отвори безплатно две от своите експозиции – експозиция „Съединение на България от 1885 г.“ на пл. „Съединение“ ( през деня, преди началото на честванията на територията на паметника, когато районът ще бъде затворен, а движението по бул. „6-ти септември“ спряно за движение на автомобили) и експозиция „Българско Възраждане“ на ул. „Цанко Лавренов“ в Старинен Пловдив.

20.30 часа – Площад „Съединение“

Тържествена заря-проверка по повод 137-та годишнина от Съединението на България и Празника на град Пловдив. Във военната церемония участват духов оркестър, представителни роти, факлоносци, венценосци под командването на командира на Съвместното командване на специалните операции и началник на гарнизон Пловдив генерал – майор Явор Матеев.

Официални слова ще бъдат произнесени от Кмета на Пловдив Здравко Димитров и Президента на Република България Румен Радев. Водещи са актьорите от Драматичен театър Пловдив – Петър Тосков и Мария Генчева.

Напомняме, че сутринта на 6 септември се провежда 46-ия Международен мемориален маратон „Съединение“. Стартът традиционно е в град Съединение, финалът и награждаването в Пловдив. Поетапно или изцяло на 6 септември ще се спира движението на пътни превозни средства по маршрута на маратона на територията на Пловдив.

В Деня на Съединението пловдивчани и гостите на града ще могат да паркират в „Синя зона“ безплатно.

В празничната седмица продължават и събитията от Есенния салон на изкуствата Пловдив 2022:

Легендарният Виенски симфоничен оркестър Wiener Symphoniker (официалният оркестър на град Виена) пристига за първи път в България, за да изнесе на 9 и 10 септември ( петък и събота) два концерта на сцената на Античен театър в Пловдив. Началото е от 20 часа. Гостуването на Виенския симфоничен оркестър е организирано от Сдружение „Тракия“ и се осъществява с финансовата подкрепа на община Пловдив като част от Културния календар на града за 2022 година. Партньор на събитието е Австрийското посолство.

„Сцена на кръстопът” се завръща с вълнуващо издание, което ще предложи най-добрите спектакли от националната театрална сцена. Фестивалът ще бъде открит на 10 септември в 19 часа в голямата зала на Драматичния театър с премиерата на „Вампир”. Програмата продължава до 21 септември.

От 8 септември до 11 септември се провежда 6-и Фестивал на Комедията Пловдив 2022 в Дома на културата

От 9 до 12 септември под мотото „Мирен свят“ се провежда Седмият панаир на кулинарното изкуство „Етно кухня на колела“ и Фестивалът за децата и семейството „Синьо лято“ .

На 10.09.2022 г. от 10 ч., алеята на хълм Бунарджика посреща участници и изложители на образователния фестивал “С деца на тепе”. Събитието се завръща на най-посещавания хълм в район “Централен” след 2-годишна пауза, поради пандемията.

Четири нови маршрута очакват пловдивчани в есенния етап на „Духовни маршрути в Пловдив 2022“. Първият е на 10 септември.

Пловдив се включва със 7 читателски гнезда в 11-тата „Нощ на литературата“ в България. Литературният хепънинг тази година е на 7 септември 2022г. , а началото е в 18.00 часа.

С празнична програма Община Асеновград чества 137 години от Съединението на България. Ето пълен график на инициативите по повод 6 септември:

5 септември ( понеделник )2022г.

16,00 ч. –Поднасяне на цветя на признателност пред паметната плоча  на участниците в  Конушенската чета в с. Конуш. Слово ще изнесе Росица Бикова – уредник в ИМ Асеновград              

пред църквата в с. Конуш

17,30 ч. –  Поднасяне на цветя на признателност пред паметника на поп  Ангел Чолаков в с. Новаково. Слово ще изнесе Росица Бикова – уредник в ИМ Асеновград              

пред паметника на поп Ангел Чолаков в с.Новаково

6 септември ( вторник )2022г.

18,00 ч. –  Поднасяне на цветя на признателност пред паметната плоча на Пере Тошев. Слово ще изнесе Иван Дуков – директор на Исторически музей -  Асеновград                                                    

в градинката срещу гарата

19,00 ч. – Ритуал по издигане на националния флаг

                 Празничен концерт на народния певец Илия Луков.

                 Тържествено откриване на подновения централен площад

Площад „Акад.Николай Хайтов“

 

 


 


 

#6 септември

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"