ЗАЕЦ е изключена напълно от електрическата мрежа на Украйна

ЗАЕЦ е изключена напълно от електрическата мрежа на Украйна
A A+ A++ A

Шести блок на Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ) е бил изключен от електрическата мрежа на Украйна в резултат от обстрелите в района на съоръжението, предава "Укринформ“, като се позовава на съобщение от украинската държавна компания "Енергоатом“ в "Телеграм“.

"През последните три дни руските окупационни войски продължиха интензивния обстрел на района около Запорожката АЕЦ. В резултат на това електропроводите Днепровски, Каховски и ТЕСТ - Мели бяха повредени и изключени. Другите линии на възела бяха повредени още по-рано“, се казва в доклада.

Съобщава се също, че днес в резултат на пожар, възникнал поради обстрел, е бил изключен електропроводът Феросплавня, тоест последната линия, свързваща възела с енергийната система на Украйна.

В резултат на това 6-ти енергоблок е разтоварен и изключен от мрежата, като сега захранва собствените нужди на ЗАЕЦ, заявявват от "Енергоатом“.

На 3 септември Международната агенция за атомна енергия съобщи, че Запорожката атомна електроцентрала е била изключена от главния електропровод. От агенцията на ООН отбелязаха, че АЕЦ продължава да работи през резервната линия.

Мисията на МААЕ посети ЗАЕЦ на 1 септември. Същия ден по-голямата част от делегацията напусна завзетия от Русия обект. Шестима експерти на МААЕ останаха в Запорожката АЕЦ, а в бъдеще агенцията планира да осигури постоянното присъствие на двама свои представители в централата.

ЗАЕЦ е най-голямата атомна електроцентрала в Европа. На 4 март тя беше превзета от руските военни, оттогава те, както настояват в Киев, разполагат военно оборудване и боеприпаси на площадката на станцията, както и обстрелват близката територия под прикритието на енергоблоковете.

САЩ, ЕС и Украйна призоваха Русия да изтегли военното оборудване и персонал от ядрения обект.

#Изтгочна Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »