ЦИК и НСИ в спор за преброяването

ЦИК и НСИ в спор за преброяването
A A+ A++ A

Централната избирателна комисия (ЦИК) и Националният статистически институт (НСИ) влязоха в задочен спор за Преброяване 2021.

А конкретен повод за възникналото напрежение стана изказване на председателя на ЦИК Камелия Нейкова в националната телевизия, в което тя казва, че сроковете за обявяване на резултатите от преброяването са били удължени „един-два пъти“.

От НСИ заявиха, че това са неверни твърдения. В тази връзка председателят на статистическия институт доц. д-р Атанас Атанасов изпрати писмо до Нейкова, в което категорично отрича да има каквото и да било закъснение и обръща внимание, че сроковете за обявяване на резултатите от Преброяване 2021 не са удължавани или променяни.

В писмото си доц. Атанасов отбелязва, че преди близо месец е поискал среща с председателя на ЦИК, но не е получил отговор. Той казва още, че обикновено преди избори ЦИК изпраща запитване за последните налични данни, но за тези избори такова запитване няма.

В края на писмото си председателят на НСИ отправи покана за среща, на която да бъде изяснено какво би могъл да направи Националния статистически институт, за да може бъдещите избори да бъдат по-честни, обективни и прозрачни.

#избори 2022

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"