ПЕЛЕТИ И ДЪРВА ПОСКЪПВАТ ШОКОВО. С КАКВО ДА СЕ ОТОПЛЯВАМЕ ПРЕЗ ЗИМАТА?

ПЕЛЕТИ И ДЪРВА ПОСКЪПВАТ ШОКОВО. С КАКВО ДА СЕ ОТОПЛЯВАМЕ ПРЕЗ ЗИМАТА?
A A+ A++ A

На прага на есенно-зимния сезон пелетите за отопление поскъпват шоково. Едно от най-предпочитаните в последните години горива за отопление на редица българи се намира все по-трудно по борсите, а цената му е нараснала двойно в сравнение с предишната зима, твърдят експерти. Миналата есен 1 тон пелети ни е струвал между 350 и 400 лева. Днес цената на енергийните барабонки е поне 800 лева и нагоре. Но дори да се навиеш да платиш тези пари, се налага да чакаш поне месец-два, за да си ги получиш, разказват от борсите.

При дървата за огрев ситуацията е сходна. Повишението на цените на кубик нацепени дърва по складовете е между 80% и 120% по-високи спрямо миналата есен, коментират експерти. Цените на бук и дъб достига 180 лева. 150-160 лева е цената за кубик нацепен габър. Прогнозата е със застудяване на времето цената на кубика дървесина да прескочи 200 лева. В опит да овладее цените на дървата за огрев, служебното правителство дори забрани износът на дървесина от страната.

Ситуацията с природния газ е още по-неясна. Има ли газ, няма ли газ и на каква цена го има на българския пазар никой не може да каже с точност. Но е факт, че цената на синьото гориво на международните борси в края на август достигна рекордните 3000 долара за 1000 куб. метра. Управляващите продължават да се лутат между това да преговаряме за доставки с „Газпром“ напук на ЕС и да поръчваме танкери с втечнен газ. Имагинерно продължава и да е реалното функциониране българо-гръцката газова връзка, по която да потекат някакви количества азерски газ. На фона на тази газова мъгла, уверенията на властта, че газ за българските домакинства ще има и че и топлофикациите ще работят започва да звучи все по-невероятно.

И тук възниква въпросът с какво да се отопляваме тази зима?

Според анализа на държавната Агенция за устойчиво енергийно развитие през изминалата зима най-изгодно е било отоплението с термопомпи и висок клас инверторни климатици. Те стигат до този извод след сравняване на 12 източника на отопление, сред които термопомпи, газови котлета, духалки, отопление на твърдо гориво, пелети, климатици и т.н.

Възможно ли е обаче да използваме термопомпа, ако вече имаме изградена инсталация за отопление с газ или пелети? С този въпрос се обърнахме към специалистите от „Мухтаров“ ООД и GREE Shop Varna.

Много хора вече започнаха да променят своите отоплителни инсталации от котли на газ, пелети или дърва с термопомпени системи. Термопомпите могат да заменят старите ви котли на газ или твърдо гориво, като в същото време използвате съществуващата отоплителна инсталация, коментират от „Мухтаров“, но подчертават, че всеки случай е индивидуален и най-точно може да се каже след оглед на инсталацията и имота, където ще се използва термопомпата. Понякога се налага препроектиране и добавяне на допълнителни радиатори или увеличаване на броя на ребрата на съществуващите радиатори, защото отоплението с термопомпа е нискотемпературно и именно това го прави високоефективно, за разлика от отоплението с пелети и газ, например, обясняват от „Мухтаров“. Важно е да се знае, че предимство на термопомпите VERSATI на GREE е, че дават възможност не само за отопление, а и за охлаждане и гореща вода през цялата година. С термопомпите VERSATI на GREE можем да избираме между радиаторно или подово отопление, или климатизация с конвектори, които освен да ни топлят, могат и да ни охлаждат през лятото. Още нещо – за още по-голяма ефективност и ниски сметки към термопомпените системи VERSATI на GREE може да се интегрира и фотоволтаичен панел. Затова най-добре е да си заявите оглед на място от специалистите на „Мухтаров“, които най-точно ще ви кажат какъв вариант на термопомпа VERSATI на GREE е подходящ във вашия случай предвид спецификата на жилището и съществуващата отоплителна инсталация. А след това ви остава само да се насладите на сигурно отопление и изгодни сметки през зимата. 

#дърва #дърва за огрев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »