Сърбия конкурира Дунав мост 2 с Коридор 10

Сърбия конкурира Дунав мост 2 с Коридор 10
В неделя испанската фирма изпълнител FCC в неделя обяви, че Дунав мост 2 между Видин и Калафат вече е готов и остават само довършителните работи по съоръжението. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Сърбия ще завърши строителството на Коридор 10 преди България да построи отсечката си от Коридор 4, обяви министърът на транспорта Милутин Мърконич.

Министърът изрази съмнения, че Дунав мост 2, който свързва България и Румъния при Видин и Калафат, ще бъде готов скоро.

„Няма да правя преценки относно сроковете за моста Видин-Калафат на река Дунав, защото моето желание е всичко, което се изгражда да бъде построено. Според мен обаче мостът скоро няма да бъде готов. Това го казвам, защото наскоро бях там и видях до къде са стигнали," каза още Милутин Мърконич, цитиран от БГНЕС.

В неделя испанската фирма изпълнител FCC в неделя обяви, че Дунав мост 2 между Видин и Калафат вече е готов и остават само довършителните работи по съоръжението.

За сряда пък е предвидена инспекция от премиера Бойко Борисов и еврокомисаря по регионалното развитие Йоханес Хаан, които ще се разходят пеша по моста, който вече свързва двата бряга на реката.

Милутин Мърконич каза, че властите в Сърбия бързат със строителството на Коридор 10, за да не може страната да бъде заобиколена от Коридор 4, който ще минава транзит през България и Румъния - две държави членки на ЕС.

Целта на Сърбия е да привлече огромният поток от турски камиони към ЕС по Коридор 10 и по този начин да събира и повече пътни такси, подчерта министърът, цитиран от ТАНЮГ.

Милутин Мърконич призна, че подобни строителни проекти много често са свързани и с корупционни схеми.

Коридор 10 минава през Австрия, Словения, Хърватия, Сърбия, Македония и Гърция.

Коридор 4 минава през Германия, Унгария, Румъния и България, но при него няма митнически контрол.

Според официалната статистика 60% от автомобилния поток е с български и турски регистрации, които минават транзит през Сърбия.

#Сърбия #България #река Дунав #Дунав мост 2 #България #Румъния #Видин #Калафат #Милутин Мърконич #Министър на транспорта #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници