Великобритания одобри ваксината на Пфайзер/Бионтех срещу Омикрон

Великобритания одобри ваксината на Пфайзер/Бионтех срещу Омикрон
Pixabay
A A+ A++ A

Британският лекарствен регулатор съобщи, че е одобрил ваксина от ново поколение срещу КОВИД-19 на Пфайзер/Бионтех, предназначена за борба с варианта Омикрон, предаде Франс прес.

Става дума за бустерна доза, наричана бивалентна - половината от нея е насочена срещу първоначалния щам на вируса, а втората - срещу варианта Омикрон (ВА.1), посочва ведомството в комюнике.

Препаратът е одобрен за бустерни дози, които да се поставят на хора над 12-годишна възраст. Според регулатора са спазени "стандартите му за сигурност, качество и ефикасност".

В средата на август Обединеното кралство стана първата държава, разрешила за употреба подобна ваксина на Модерна - също за борба с Омикрон, най-разпространения вариант в Европа.

От понеделник ще се предлага бустерна доза антиковидна ваксина на милиони британци в Англия и Шотландия, по-специално на хората над 50 години с предимство за настанените в домове за възрастни.

Преди дни новите ваксини на Пфайзер и Модерна бяха одобрени от САЩ и Европейската агенция по лекарствата. Те действат и срещу двата бързо разпространяващи се подварианта на вируса ВА.4 и ВА.5.

Обединеното кралство е сред най-силно пострадалите от пандемията страни с около 180 000 смъртни случая от началото на 2020 г. Ваксинацията силно намали смъртността, но редовно идват нови ковид вълни; при все това страната бе сред първите в Европа, която вдигна през зимата всички рестрикции.

Източник: БТА

#Пфайзер #ковид ваксина #Великобритания #Омикрон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »