Невиждан протест в Прага срещу скъпия ток и газ

Невиждан протест в Прага срещу скъпия ток и газ
стоп кадър/Туитър
A A+ A++ A

Около 70 000 души участваха в антиправителствен протест в историческия център на Прага, предаде Франс прес. Демонстрантите обвиняват чешкия кабинет, че обръща повече внимание на опустошената от война Украйна, отколкото на собствените си граждани. Протестът под надлов "Чехия на първо място"се проведе на емблематичния Вацлавски площад в Прага, предаде БНР.

"За украинците - най-доброто, а за нас - два пуловера". Това гласеше един плакатите на демонстрантите в Прага, който прпраща към притесненията за очаквана студена зима заради високата цена на сметките за отопление.

Протестът е предизвикан от нарастващата в страната инфлация, скока на цените на енергията, ваксинацията срещу Ковид-19, както и имигрантите.

Ръст на цените на енергията има в цяла Европа, след спада в доставките на газ от Русия, което също доведе до покачване на цените на електроенергията.

От чешката полиция съобщиха, че демонстрацията е минала без сериозни проблеми. Чехия, която в момента председателства Съвета на ЕС, прие около 400 хил. бежанци от Украйна от началото на руската инвазия на 24 февруари. Прага им осигурява финансова помощ, а отделно страната праща военна и хуманитарна помощ на Киев.

Правителството на премиера Петър Фиала оцеля вчера при гласувания вот на недоверие, иницииран от две опозиционни партии - АНО на бвшия министър-председател, милиардерът Андрей Бабиш и крайнодясното движение SPD - "Свобода и пряка демокрация .

Пред журналисти Фиала коментира, че протестът днес е организиран от "проруски хора, които имат екстремистки позиции и чиито интереси противоречат на интересите на Чешката република".

"Ясно е, че руска пропаганда и дезинформационни кампании действат на наша територия и някои хора просто ги слушат", добави Фиала.

Според някои медии на плащада е имало над 100 000 души.

 

#Прага #скъп ток #скъп газ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"