Над 500 ВЕИ производители внесоха жалби срещу ДКЕВР в ЕК

Над 500 ВЕИ производители внесоха жалби срещу ДКЕВР в ЕК
Повече от 500 души събра поредният протест на производителите на зелена енергия срещу високата цена за достъп до електрическата мрежа. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Повече от 500 души събра поредният протест на производителите на зелена енергия срещу високата цена за достъп до електрическата мрежа.

Протестиращите преминаха пред сградата на Министерския съвет, а след това се събраха пред Представителството на Европейската комисия в България. Там бяха връчени стотици индивидуални жалби до ЕК.

От Представителството увериха, че ЕК е запозната с проблема и вече се работи по темата с българските институции.

Производителите обвиняват ДКЕВР в дискриминация, тъй като никоя друга технология за производство на ток (като АЕЦ и ТЕЦ) не заплаща такава цена, съобщиха от Българската фотоволтаична асоциация.

Електроразпределителните дружества също бяха освиркани, защото си служели с противоречиви доводи за въвеждането на таксата.

Таксата за достъп беше приета на 14 септември 2012 г. от ДКЕВР по искане на ЕРП-тата с мотива, че производството от ВЕИ предизвиква значителни разходи по техническото управление и диспечиране на мрежата.

Според протестиращите, таксата е въведена като процент от цената за изкупуване на тока от ВЕИ централите, вместо да се основава на реалните разходи по управление на мрежата.

„По този начин две напълно идентични в техническо отношение инсталации, но пуснати в експлоатация по различно време, ще плащат различна цена за достъп до мрежата. Разлика в диспечирането на тези централи няма да има, но разликата в цената за това е над 100 пъти," твърдят от Българската фотоволтаична асоциация.

Според производителите на ВЕИ, самите ЕРП-та признават, че събраните от таксата средства всъщност не са предвидени за управление на мрежата, какъвто е основният аргумент за мярката, а са друг разход - на крайните снабдители за компенсиране на преференциалните цени за изкупуване на тока от ВЕИ.

Таксата отнема до 40% от приходите на ВЕИ централите и ги поставя в невъзможност да обслужват кредити и съответно пред реалната опасност от фалити, посочиха протестиращите за пореден път. Броят на засегнатите дружества е над 1400.

Производителите продължават да настояват за отмяна на решението и да искат оставката на Ангел Семерджиев и колегите му.

#ВЕИ #протест #ДКЕВР #Ангел Семерджиев #Българска фотоволтаична асоциация #ЕК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници