И в Германия всичко поскъпва, хората пазаруват най-нужното

И в Германия всичко поскъпва, хората пазаруват най-нужното
Pixabay
A A+ A++ A

Огромният скок в цените на храните и енергията кара хората да пресмятат всяка стотинка. Търговците в Германия наблюдават необичаен отлив на купувачи, защото всички внимателно преценяват от какво имат най-спешна нужда.

Краткосрочният ефект от мерките на правителството в подкрепа на потребителите отшумя и инфлацията отново е около 8 процента. Германската служба за защита на конкуренцията увери, че "следи отблизо" цените на храните и тези на бензина. От месеци енергията и хранителните продукти са най-сериозните двигатели на инфлация.

Всичко поскъпва

Нападението на Русия срещу Украйна и затрудненията в доставките също усложниха ситуацията. Според предварителните изчисления на Федералната статистическа служба разходите за гориво, мазут и електроенергия през август са били с 35,6% по-високи в сравнение със същия месец на предходната година.

Хранителните продукти също са поскъпнали сериозно – с близо 17%. По-високите нива на инфлация намаляват покупателната способност. Евентуални увеличения на заплатите все повече се поглъщат от инфлацията.

Мнозина вече намаляват потреблението си, за да посрещнат ежедневните си нужди. В проучване, поръчано от банковата асоциация BdB, седем от всеки десет анкетирани казват, че ограничават разходите си заради инфлацията. Това забавя частното потребление, което е важен стълб на икономиката.

 


 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"