ГЕРБ: Данъкът върху лихвите няма да засегне старите депозити

ГЕРБ: Данъкът върху лихвите няма да засегне старите депозити
По думите на Главчев при депозит, направен преди влизането в сила на новия данък, би трябвало да се облагат само лихвите, начислени след 1 януари 2013 г. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Данъкът върху лихвите не трябва да се начислява за минали периоди и това следва да важи и за депозитите с по-дълъг матуритет, направени преди 2013 г., обясни зам.-председателят на бюджетната комисия към парламента Димитър Главчев.

По думите му при депозит, направен преди влизането в сила на новия данък, би трябвало да се облагат само лихвите, начислени след 1 януари 2013 г.

Според мен така е справедливо, а и не биха могли да ни атакуват юридически, че се начислява данък върху доходите от лихви и за минали периоди, допълни пред Дарик зам.-председателят на бюджетната комисия, който е депутат от ГЕРБ.

Разбира се, това зависи до голяма степен и от банките – доколко разполагат с необходимия софтуер, за да могат да разделят лихвите по периоди и да се облагат само начислените след 2013 г., обясни още Главчев.

Според текстовете в законопроекта за изменение на Закона за ДДС от началото на следващата година с данък ще се облагат сумите от лихви по влоговете на физическите лица.

Предвижда се доходът от лихви да се счита за придобит към датата на начисляване на лихвата.

Това предизвика коментари, че с новия данък биха могли да се облагат и лихвите по депозити от предходни години, чийто падеж е през 2013 г.

#Димитър Главчев #ГЕРБ #данък върху лихвите по депозитите #Закона за ДДС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »