Трагична е ситуацията в Карловски села: евакуират хора заради наводненията

Трагична е ситуацията в Карловски села: евакуират хора заради наводненията
БНР - Пловидв
A A+ A++ A

Втора приливна вълна заля около 11,30 часа село Каравелово, което е едно от пострадалите от наводненията в Карловско села. Там е блокиран и екипът на Радио Пловдив., предаде БНР.

Според кмета на селото Славка Червенкова ситуацията е трагична, а  проблемът не е от дъжда, а от препълването на местната река от водите, които се стичат от планината и  дърветата и наносите, които тя носи. Евакуирани са три семейства, като се извеждат още хора от наводнените къщи. Залят е културният дом в селото, а пътят за съседните села е невъзможен.

"Проблемът е не от дъжда, а от това, че местната река е препълнена от дъждовните води, които идват от Балкана. Предимно дървета, запушиха моста на главната улица. В момента е наводнен Културния дом. Следващият мост, който е знаков за селото, това е моста при ракиджийницата. Там водата прелива и очакваме от военните да дойдат, за да ни помогнат. В момента евакуираме хора. Дъждът продължава да вали. Има бедстващи хора. В момента съм ги настанила в кметството. Три семейства са към момента. Сега чакаме да дойдат пожарната, за да ходим да взимаме още хора, които живеят в най-крайната точка", каза  Славка Червенкова.

Според местните хора подобен порой и наводнение не са се случвало от 40 години. 

Хората от Богдан са убедени, че причина за наводненията е изсичането на горите.

„Ужасно е положението, страшно. Събудих се и видях какво става. Съседите долу до втория етаж имат вода, а колите им са в нашия двор, коли, дувари, асмите са по земята, брутално, страшно е. По пътя вървяха греди, варели“.

Те подчертаха, че при наводнението в Карлово миналата седмица от Енергото  са  орязали дърветата и клоните  около жиците и са ги оставили в реката, без да я почистят от клоните, защото така е по-лесно.

В Богдан са скептични, че ще получат помощ от държавата, тъй като институциите не изпълняват задълженията си.

Десетки екипи на полицията и пожарната от Пловдивска област са на помощ на бедстващото население от наводнените Карловски села. Това каза за БТА главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН), който е на място в едно от най-пострадалите села – Каравелово.

По думите му на практика цялата полицията и пожарна от областта, както и военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада, работят по десетки сигнали. Има застрашени хора, но за момента не са с пряка опасност за живота. Дали сме указания да се качат нависоко и да изчакат силите от съседни области – лодки, спасители, алпинисти, които пътуват към мястото, включително и от Столична община.

Николов посочи, че на практика в момента село Богдан е откъснато, тъй като поне четири моста са разрушени. Чакаме да се стабилизира времето и да излети хеликоптер, който да помогне с допълнителна информация, каза още той.

Всеки един сигнал се отработва и се отзоваваме там, където можем да стигнем, добави директорът на ГДПБЗН.

Към момента отново започна да вали проливен дъжд в региона. До края на деня очакваме стабилизиране на времето и спиране на валежите, допълни Николов.

Заради обилните валежи е обявено частично бедствено положение в Карловско. Има наводнени къщи в селата Розино, Слатина, Столетово, Богдан, Каравелово. 

 


 

#наводнения #Карловско

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »