Ще учат ли децата в студени класни стаи?

Ще учат ли децата в студени класни стаи?
A A+ A++ A

Покрай енергийната криза и преди старта на учебната година има притеснения у директори на училища и детски градини за това дали ще успяват да покриват сметките през зимния сезон, както и дали заради това няма да се наложи децата отново да учат онлайн.
Учебните заведения следят с притеснение новините за постоянно повишаващите се цени и се чудят как ще осигурят условия за децата през зимата. 35 хил. лв. е била сметката на великотърновското училище "Вела Благоева" за миналия отоплителен сезон. Сградата се отоплява на парно. Има и инсталация за газ, но заради постоянно покачващите се цени - тя не се използва.

"Ние до момента сме разчитали на "Топлофикация-Велико Търново". Ако тя не е в състояние да изпълнява своите задължения или своята дейност поради цената на газа, ние ще бъдем много притеснени. Аз всъщност съм много притеснен, ако трябва да преминаваме на алтернативно гориво", заяви пред Bulgaria ON AIR директорът на училището Ангел Янчев. 

Все пак, докато в Търново училищата имат алтернатива да минат на отопление с дизел - не такава е ситуацията в Добрич, където всички училища се отопляват с газови системи.

"Следим много изкъсо цената на газа. На първо място сме заложили резерв в бюджета при евентуална нужда той да бъде актуализиран и една част от сумата да отиде за покриване на този разход. На второ място обаче, когато има опасност България да остане без газ, по-важното нещо, което сме коментирали, е възможността да преминем от газови котли на електрически такива. Това са ни двата варианта", посочи кметът на община Добрич Йордан Йорданов.  

Някои от директорите на училища в страната са готови да преминат и в онлайн режим на обучение, ако цените продължат да се покачват и не успяват да покрият разходите.

Според енергийните експерти, все още има алтернативни варианти, които не се използват.

"Ние от пролетта, когато се случи спирането на природния газ, многократно сме повтаряли, че има време да се спасим от тези прогнози, като се направят необходимите промени, като се премине на пропан-бутан. Много по-евтин е този газ", изтъкна енергийния експерт Иван Хиновски.

Той е категоричен, че вместо за компенсации, парите от държавния бюджет, е трябвало да бъдат вложени в реконструкция на горивните системи в училищата, социалните домове и болниците.
 

#класна стая #учебна година класна стая

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Анкета

Повлия ли инфлацията на джоба ви?