Изпращаме успешен летен сезон, с 30% повече са туристите у нас

Изпращаме успешен летен сезон, с 30% повече са туристите у нас
A A+ A++ A

Бpoят нa чyждecтpaннитe тypиcти в Бългapия се e yвeличил c 24% нa гoдишнa бaзa през юли, дocтигaйĸи 1,53 милиoнa. Oт тяx 35% ca транзитно минаващи, cъoбщиxa oт Hационалния статистически институт в нoв дoĸлaд. 

"Очевидно изпращаме успешен летен сезон. Ние имаме повече туристи от миналата година. Над 30% повече са тези, които са влезли в страната от миналата година, което означава, че от данните през август ще надхвърлим 2 млн. чуждестранни посещения. От началото на годината се движим с около 14% спад спрямо най-силната 2019 година", каза директорът на Института за анализи и оценки в туризма доц. Румен Драганов в "България сутрин". 

Той коментира, че има много доволни туристи. По думите му през юли и август имаме много малък брой оплаквания по отношение на обслужването. Директорът на Института по анализи съобщи, че най-много туристи имаме от съседните страни, но също така тази година от Полша и се увеличава броят от Близкия и Средния изток, както и от САЩ и Канада. 

"Войната в Украйна оказва влияние. Тези 14% се дължат на липсата на тези туристи. Ако ние имахме туристи от Русия и Украйна в обемите, в които сме имали във върховите години, може би щяхме да сме достигнали нивата на 2019 година", заяви Драганов пред Bulgaria ON AIR.

Според него спирането на туристическите визи на руските граждани в ЕС ще повлияе отрицателно - по-малко приходи и повече проблеми със заплати и персонал. Той обърна внимание, че ако войната продължи и има по-голям брой украинци, които се нуждаят от специален статут, ЕС ще продължи да плаща и да обеднява.

"Всеки един, който пътува с туроператор, е застрашен от това да загуби парите си. Клиентите могат да си търсят правата чрез съда. Общо взето така некоректно е направен законът, че тези, които доверяват парите си, в голяма степен могат да ги загубят. Това е много голям проблем, тъй като и туроператорите виждам, че нямат никаква идея по отношение на това как да направят гаранционния фонд. Това се отразява на доброто им име. Нежеланието на туроператорите да сътрудничат по създаване на гаранционен фонд и отказът на държавата да създад

#Български туризъм

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »