Въпреки риска: Училищата в Украйна отвориха врати за началото на новата учебна година

Въпреки риска: Училищата в Украйна отвориха врати за началото на новата учебна година
A A+ A++ A


Тази година в първия учебен ден в Украйна няма да има разкази на децата за забавни случки през ваканцията, прекарана с родителите, а споделяне на истории за оцеляване по време на война, пише Асошиейтед прес по повод началото на новата учебна година в нападнатата страна.

Много ученици не са посещавали занятия от 23 февруари заради започналите ден по-късно военни действия.

Оттогава в Украйна са убити най-малко 379 деца, а 223 са безследно изчезнали, според данни на украинската главна прокуратура. Децата, които според украинските власти са били прехвърлени насилствено в Русия от окупираните от Москва територии, са 7013.

Някои деца са били принудени да напуснат родните си места, бягайки от бомбардировките, други са се укривали седмици наред в мазета. И докато в т.нар. "безопасни" области понякога е можело да се провежда онлайн обучение, часовете често са били прекъсвани от воя на сирените. 

Засегнатите от военните действия училища са 2400, като 269 от тях са напълно разрушени.

Ударите срещу цивилни зони продължават и броят на жертвите сред децата расте. След първите месеци на шок обаче 51 процента от училищата в Украйна днес отварят врати, за да посрещнат учениците за присъствени занятия, въпреки риска.

Има и възможност за онлайн обучение, ако това предпочитат родителите.

"От критично значение е образованието да се върне към нормалния си ритъм", заяви Джеймс Елдър, който е говорител на УНИЦЕФ.

#Изтгочна Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"