Двама от КЗК били в конфликт на интереси

Двама от КЗК били в конфликт на интереси
Решението на оглавяваната от Филип Златанов комисия може да бъде обжалвано пред съда. Ако конфликтът на интереси бъде потвърден от магистратите, двамата от КЗК ще бъдат сменени и ще трябва да платят глоби. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Конфликт на интереси бе установен при двама от членовете на Комисията за защита на потребителите (КЗК).

Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси разкри, че Александър Александров и Елена Димова са консултирали участници в процедури за възлагане на обществени поръчки, срещу които са се жалвали възложители на поръчките.

Двамата провеждали консултациите при участието си в семинари и други мероприятия, свързани с дейността на КЗК.

Александров и Димова едновременно участвали в постановяването на актовете, в които изпълнителите на обществени поръчки били заинтересовани, но и ги консултирали, посочват от Комисията за конфликт на интереси.

В замяна на участието си в семинари Александър Александров и Елена Димова са получили заплащане на база сключени договори с дружествата организатори.

В цената са били включени и консултации с лекторите и обсъждане на допуснатите от възложителите грешки и пропуски в процеса на възлагане на обществените поръчки да работят в полза на кандидатите – потенциални и реални участници, защото част от тях вече са били страна по процедури пред КЗК като колективен орган.

Установен е конфликт на интереси по отношение на Александров и Димова и поради това, че са давали съгласие и са били обявявани в покани, отправени в публичното пространство до широк кръг от лица, ангажирани професионално в процедури за възлагане на обществени поръчки, с цел да информират и насърчат тези лица да заплатят таксата и участват в такива мероприятия. Това двамата са правили в своето служебно качество на членове на КЗК.

Александър Александров е бивш член и говорител на ЦИК. По време на изслушването пред Комисията за конфликт на интереси той е заявил, че не е допускал, че с действията си попада в конфликт на интереси.

При участието си в семинари си вземал отпуск, а получените доходи описвал в данъчната си декларация. За едно от делата на КЗК пък заявил, че не е бил наблюдаващ и не е изразил различно мнение от решаващия състав на комисията, за да се твърди, че по някакъв начин се е опитал да повлияе на решението.

Елена Димова е заявила, че не е вземала хонорари от две фирми, които са участвали в производства пред работодателя й КЗК. Обяснила също, че не можела предварително да знае кои са участниците в семинарите. И тя си вземала отпуск, когато трябвало да изнася лекции.

Решението на комисията е подписано с особено мнение от двама от нейните членове. То подлежи на обжалване пред съда. Ако бъде потвърдено от магистратите, парламентът ще трябва да освободи двамата членове на КЗК и двамата ще трябва да платят и глоби.

#Комисия за защита на потребителите #КЗК #Александър Александров #конфликт на интереси #обществени поръчки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »