Зърнопроизводители: Зърно от Украйна с неизяснено качество се смесва с наше

Зърнопроизводители: Зърно от Украйна с неизяснено качество се смесва с наше
Pixabay
A A+ A++ A

Земеделци от 12 европейски държави, обхванати от инициативата "Три морета", ще обсъждат как да се справят с проблемите, които създава безконтролният внос на зърнена продукция от Украйна.

Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите и участник в срещата, обясни пред БНР, че ще се иска забрана на вноса в ЕС на зърно, третирано с неразрешени в съюза препарати.

"Допускаме да влиза зърно от трета страна с неизяснено качество", настоя той.

"Европа разреши този внос, но тя така подлага своите производители и ги обрича на фалит", коментира Костадинов в предаването "Преди всички".

Костадинов припомни притесненията, че зърното, което влиза от Украйна, влиза без фитосанитарен контрол на нашата граница.

По думите му за да се осъществи такъв контрол, държавата трябва да плаща на частни лаборатории, а пари за това няма.

"Другото – вносът в България е на стар слънчоглед, миналогодишна реколта, която в голямата си част, особено при слънчогледа - при престояване компрометира качеството си."

Костадин Костадинов огласи казус с тайно вземане за проба на жито от един от камионите, "да видим реално какво вкарват", като пробата била изследвана.

"Отдолу заключението беше: негодно. И това зърно се смесва с българско или друго и се представя като такова."

Запитан защо никой не знае къде отива това зърно, Костадин Костадинов отбеляза, че движейки се в страната вижда как "няма сделки, вървят камиони".

"Значи това зърно, идващо от Украйна, е претоварено вече на български камиони, тръгва по базите и се разпръсква и се смесва."

На срещата на земеделските производители ще се обсъдят и евентуални протести на 14, 15 и 16 септември, уточни Костадинов. 


 

#зърнопроизводители

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »