Добринище - комбинация от най-доброто от зимните и летни почивки

Добринище - комбинация от най-доброто от зимните и летни почивки
A A+ A++ A

Само на 6 км от Банско се намира малкото планинско градче Добринище. Ако трябва да съм по-конкретна там живеят около 2000 души. 

Сгушено между три планини - Рила, Пирин и Родопите, разположението му предполага множество красиви гледки, разкошна природа и чист въздух.

Подобно на Разлог, навсякъде има красива растителност и е обърнато специално внимание на градинките, въпреки че ако трябва да бъда максимално честна - Разлог плени сърцето ми и се превърна в един от любимите ми градове в България. 

Добринище е един от балнеолечебните курорти в Югозападна България, известен с минералните си лечебни води. Най-големият природен дар на това място са 17 лечебни термални извора, разположени в града и недалеч от него. Температурата на водата е от 30°C до 43°C. Минералните води в Добринище са класифицирани като „много меки“. Тъй като в града и околностите има много естествени извори, балнеологията в курорта се развива успешно в града.

Водата от тези термални извори помага при лечението на много заболявания. Местните лечебни центрове предлагат различни лечения, използващи: инхалация, вътрешна и външна употреба. Инхалациите помагат при заболявания на белите дробове и горните дихателни пътища. Минералните бани имат благоприятен ефект върху мускулно-скелетната и нервната система. Вътрешната употреба е полезна при заболявания на стомашно-чревния тракт.

„Сребърният извор“ - името на най-известния извор в Добринище. Водата му съдържа голямо количество сребърни йони, които имат антиоксидантно и противовъзпалително действие върху човешкото тяло. Сребърният извор има благоприятен ефект при очни заболявания.

Така, отделихме достатъчно време на водата там, но все пак с това е най-известен градът, така че трябваше да обърнем нужното внимание. 

Добринище комбинира най-доброто от зимните и летни почивки - красива природа, гостоприемни жители, ски писти и възможности за селски и еко туризъм.

Добринище е крайна жп гара на единствената в България работеща теснолинейка, свързваща Добринище със Септември през Банско, Разлог, Велинград и Якоруда.

Градчето има четири махали – Белио рид на североизток, Вабело – центъра и северозападната част, Бунаре на югозапад и Шебелица на югоизток.

На 11 км от Добринище се намира хижа „Гоце Делчев“ (1412 м), откъдето има седалков лифт до хижа „Безбог“ (2236 м). Туристически пътеки водят до Тевното езеро, Поповото езеро и връх Безбог. Пътят от хижа „Безбог“ до Мелник е 12 часа. Има ски писта от хижа „Безбог“ до хижа „Гоце Делчев

Всеки би могъл да намери своето място в пиринското градче. Семействата с деца имат възможността да се възползват от спокойствието напълно необезпокоявани. Любителите на планината и нейната тайнствена и красива природа, могат да се запознаят отблизо с красотите на Пирин. Посетете Добринище и няма да съжалявате.

Любопитни факти:

По течението на Добринищка река се намира басейнът с минерална вода, известен с името “Римското банче”. Заслужава да се види още водопадът Свети Никола. В градчето се намира единствената по рода си в България градина за еделвайси.


 

#Банско

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"