Експерт от WWF бие аларма: Иде водна криза до 2050-а у нас

Експерт от WWF бие аларма: Иде водна криза до 2050-а у нас
Pixabay
A A+ A++ A

София сред 50-те града в света, заплашени от сериозна водна криза до 2050-та година, показва анализ на Световния фонд за дивата природа WWF.

Това не е ново, но ситуацията от тази година повиши интереса към състоянието на водните ресурси и тяхната наличност за населението на Европа, коментира пред БНР Стоян Михов, експерт по водите във фонда.

Анализите се базират на климатични прогнози за следващите 20-30 години.

„В повечето държави в неблагоприятна посока – увеличава се рискът част от населението да остане с много ограничени количества вода. Не само за битови и питейни нужди, но и за бизнеса и развитието на икономиката на държавите като цяло“, поясни Михов.

България попада в една от най-червените точки на европейската карта, отбеляза експертът.

„Наред с по-голяма част от Южна Европа – основно Испания, Южна Италия и ние тук, на Балканите - България е с най-неблагоприятна прогноза."

„Ние сме свикнали да мислим, че България е страна с много водни ресурси, с достатъчно реки, притоци, извори. Но като се погледне на глава от населението, България е под средното за Европа, като наличност на вода. Изобщо не може да се сравнява с по-северните държави на континента. При нас се забелязва едно леко покачване на наличието на вода на глава от населението, но това е не защото има повече вода, а защото населението намалява драстично.“

Лицемерно е да се иска от обикновения гражданин да пести вода, при условие, че имаме огромни загуби по трасетата на водопреносната мрежа и най-вероятно сме рекордьори в Европа, изтъкна Стоян Михов.

#водна криза #"WWF България"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »