Майки размахваха памперси на протест пред парламента

Майки размахваха памперси на протест пред парламента
Във Варна над 50 майки с децата си се събраха на протест пред общината, като също настояват да бъде увеличен размерът на майчинството и на детските надбавки. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Майки в няколко града излязоха на протест, настоявайки за по-високи детски надбавки и осигуровки за майчинство.

Около 50 майки с колички се събраха и размахваха памперси пред сградата на Народното събрание в София, където има и засилена полицейска охрана, предаде БГНЕС.

Те подчертаха, че организацията им за протеста е изцяло създадена в социалната мрежа „Фейсбук“ и не е обвързана с никоя политическа сила. Те раздадоха списък със своите искания на медиите.

Майките настояват да бъде увеличен размерът на майчинството и на детските надбавки. Месечното обезщетение за отглеждане на дете до 2 години в момента е 240 лв., а проектобюджетът за 2013 г. не предвижда промяна за него.

Непроменени ще останат и детските надбавки, които са 35 лева месечно.

„Независимо колко малко или колко много бъдещи и настоящи родители са дошли на протеста, в България годишно се раждат средно 70 000 - 80 000 бебета. Този протест засяга всички бъдещи и настоящи родители, бабите и дядовците, защото от тези деца зависи бъдещето на страната“, заявяват организаторите на проявата във „Фейсбук“.

Протестиращите майки обявиха, че ще продължат да изразяват недоволството си с протестни действия, докато бъдат чути.

Ще изчакат реакцията на управляващите до два дни, след което ще преценят как да продължат да протестират. Една от идеите е заедно да накърмят децата си в знак на протест пред сградата на парламента.

Във Варна над 50 майки с децата си се събраха на протест пред общината, като също настояват да бъде увеличен размерът на майчинството и на детските надбавки.

Една от майките обясни, че освен увеличение на детските надбавки протестиращите държат да има достатъчно места за всички деца в яслите и детските градини.

Майки от Шумен пък започнаха подписка с искане за увеличаване размера на майчинските и детските надбавки. Организирани във „Фейсбук“ около 40 млади жени се събраха да изразят исканията си в 12:00 часа в понеделник в градинката до общината в Шумен.

Основните им искания са обезщетението за отглеждане на дете до 2 години да се обвърже с минималната работна заплата, да има облекчени кредитни условия за семейства с деца, както и детски надбавки за всички деца, без значение от минималния доход на член от семейството.

Шуменските майки нямаха официално разрешение за протест от общината и полицията. Те обаче обясниха, че не се събират да протестират, а за да поговорят по темата и да решат как да действат занапред.

Подписката, на която бе даден старт там, ще се събира първоначално в продължение на една седмица. Всяка от майките ще търси писмена подкрепа от съседи, а резултатите ще станат ясни идния понеделник, когато в 12:00 часа всички се разбраха да се срещнат отново на същото място.

#майки #протест #памперс #детски надбавки #майчинство #София #Варна #Шумен #детска градина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"