Любопитни факти за Рила, най-високата планина в България

Любопитни факти за Рила, най-високата планина в България
A A+ A++ A

Няма спор, че природата на България е уникална. На това малко парче земя са събрани толкова много природни красоти и забележителности, че човек не знае от къде да започне, за да ги покори всички. Въпреки малката на територия, природата е много щедра към нашите земи и тук има всичко – планини, водопади, езера, низини, равнини, котловини, паркове и още много други места, на които може да се разходите.

Едно от местата, които не бива да пропускате е Рила планина и всички неща, които тя може да предложи, а те никак не са малко. За това стягайте раницата, обувайте туристическите обувки, вадете картата и започвайте да отбелязвате маршрутите един по един, повярвайте ми няма да съжалявате ни най – малко.

Рила е най – високата планина у нас и определено е една от най – красивите. В нея освен, че се намира връх Мусала, който е най – висок за България и Балканския полуостров (2925,40 метра), тк още може да посетите Седемте рилски езера, Рилския манастир, Мусаленските езера, Боровец и още много други красиви места, които природата на Рила предлага.

Ето и някои любопитни факти за планината, които може би не знаете:

1. Рила е най – високата планина в България и на Балканския полуостров, а в Европа се нарежда на шесто място.

2. В Рила планина има множество езера и минерални извори.

3.Средната надморска височина на Рила е 1487 метра.

4.От Рила планина извират реките Искър, Места и Марица.

5.Най – високо разположеният язовир в България се намира в Рила. Това е язовир „Калин“, който е разположен на 2394 метра надморска височина.

6.Има период от време, когато връх Мусала се е наричал Сталин.

7.Мусала е шестият по височина връх в Европа.

8. На територията на Рила се намира Национален парк Рила.

9.Рилският манастир е най – големият манастир в България.

10.Първото име на Рила планина е било „Доункас“ и е било дадено на планината от траките.

11.Най – високото езеро, което се намира в Рила е Леденото езеро, което е разположено на 2709 метра надморска височина.

12. На връх Мусала се намира най – високата метеорологична станция в цяла Източна Европа. Тя е построена през 1932 г.

13. Около 254 дни в годината на Мусала има сняг.

14.Най – високо разположената хижа в България е в Рила. Това е хижата „Иван Вазов“, която е на 2300 метра надморска височина. Тя е и една от най – високо разположените хижи в цяла Европа. Маршрутът за нея минава през Седемте рилски езера.

Рила е наистина една величествена планина, която ще ви плени без значение, кой маршрут изберете да покорите. Всеки един от тях е красив, живописен и ще ви покаже една страна на Рила, която си заслужава да се види.

През всеки сезон Рила е прекрасна, зависи какво искате да видите. Все пак не забравяйте, че зимата си трябва малко по – сериозна подготовка и екипировка.

В Рила има множество пътеки, по – леки, по – трудни, като цяло има за всеки по нещо от „кашкавалени туристи“ до страстни планинари.

 


 

#Благоевград-Рила

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »