Почина Михаил Горбачов

Почина Михаил Горбачов
РИА Новости/Евгений Одиноков - архив
A A+ A++ A

На 91-годишна възраст след продължително боледуване е починал последният съветски лидер Михаил Горбачов, предадоха световните агенции.

"Тази вечер след тежко и продължително боледуване почина Михаил Сегреевич Горбачов", посочиха от Централната клинична болница в Москва, цитирани от агенция ТАСС.

Една от ярките фигури на ХХ-тия век, човекът, който освободи Източния блок и прекрати Студената война, герой за Запада и противоречив лидер за родната му страна - такива оценки за личността на Михаил Горбачов дават медии, политици и коментатори след смъртта на последния съветски лидер 

Михаил Горбачов поема властта в Съветския съюз като генерален секретар на Комунистическата партия през 1985 година на 54-годишна възраст. Той остава в историята с това, че сложи край на Студената война. Провежда редица политически и икономически реформи, насочени към модернизиране и демократизиране на страната. Получи Нобелова награда за мир през 1990 г. Много руснаци обаче смятат, че той и политиките му на реформи са довели до разпадането на Съветския съюз през 1991 г., коментира Би Би Си.

"Отварянето на соцлагера беше необходима промяна. Тази оценка от дистанцията на времето самият Горбачов даде в интервю за Българското национално радио в началото на миналото десетилетие.

Ето как той отговоря на въпрос на колегата Мира Стефанова кога хората в голямата политика ще изоставят разделението на Изток и Запад.

"Трябва да се развива сътрудничеството. Ако всеки иска да доминира, без да се интересува от другите, така няма да стане. Всички подобни проекти завършват зле. Все още сме много далеч от времето, когато няма да има разделителни линии.

А в отговор на въпрос докога обикновените хора ще са заложници на голямата политика каза:

"Докато не се научат да ползват правото си да избират. Все чакаме да дойде някой нов, който да бъде добрият и всичко ще се оправи. Нали знаете, надеждите за нов цар, за нов генерален секретар или някой друг са нещо отдавна отминало и забравен. Хората трябва да се променят и се променят."

През 2019 г. в интервю за Би Би Си Горбачов предупреди за опасността от напрежението между Русия и Запада.

"Докато съществуват оръжия за масово унищожения и основно ядрени оръжия, опасността е колосална. Всички народи трябва да обявят, че ядрените оръжия трябва да бъдат унищожени. Това е, за да спасим себе си и планетата", призова тогава той.

Михаил Горбачов, първият и последен президент на СССР, ще бъде погребан в гробище в Москва до съпругата си Раиса Горбачова.

Руският президент Владимир Путин е изразил съболезнования за смъртта на Михаил Горбачов. Това предаде агенция Интерфакс, позовавайки се на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков.

Световните лидери изразиха почитта си към живота и работата на Горбачов.

Американският президент Джо Байдън подчерта, че Михаил Горбачов е "рискувал кариерата си за постигане на различно бъдеще като резултатът е бил по-безопасен свят и по-голяма свобода за милиони".

Източник: БНР

 

#Михаил Горбачов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »