ПП и ГЕРБ се скараха за дефицита в държавния бюджет

ПП и ГЕРБ се скараха за дефицита в държавния бюджет
A A+ A++ A

Нов сблъсък за парите на държавата между бившите управляващи и опозиция. От "Продължаваме Промяната” отрекоха пред страната ни да се задава криза и заподозряха натиск над служебния финансов министър. Социалистите пък предупредиха, че кабинетът се опитва да върне модела Симеон Дянков-Бойко Борисов. А от ГЕРБ прогнозираха, че се задава "финансов апокалипсис”.

След мрачната прогноза на финансовия министър за огромен недостиг в държавната хазна, от "Продължаваме Промяната” отрекоха риска да се стигне до финансова криза. "Според мен се касае за опит за сплашване на обществото. Аз не мога да си представя кое е това нещо, което ще доведе до 11-милиарден дефицит в държавата. Това е колосална сума и може би единственото нещо, което идва като обяснение е да се субсидира така наречения евтин руски газ”, заяви Венко Сабрутев.

Основният им опонент обаче е на друго мнение. "Задава се финансов апокалипсис, при който пазарите ще ни ударят як шамар. Бързо трябва да се режат разходи, бързо трябва да се постъпи държавнически. В рамките на година-година и нещо, защото процедурата за свръхдефицит, вчера Велкова това им каза, ще се задейства”, заяви Бойко Борисов.  

Бившите управляващи заподозряха, че държавата търси пари, за да се възобновят доставките от "Газпром”. "Най-вероятно в момента Министерството на финансите е под някакъв вид натиск. Натиск да се правят много допълнителни разходи. Може би газът. Служебното правителство тръгна в посока преговори с "Газпром”, да се върнат доставките на тази висока цена”, заяви Венко Сабрутев.

А Борисов призова служебния кабинет да не прави крачка назад към Москва. "100% диверсификация от "Газпром”, има много начини за това и много моля да не се връщат към "Газпром”, каза Борисов.

За пореден път ГЕРБ и "Продължаваме промяната” сблъскаха аргументи и за цената на газа с документи. "Делян Добрев мазоли го хванаха на устата. 28% по-скъп газ”, заяви Борисов.

"Тази цифра, която беше посочена - 86 евро на мегават час, цена себестойност от Русия, освен че не съществува възможността ние да имаме газ, защото е спряна, а и цената не е тази”, отговори Венко Сабрутев.

Източник: НОВА

#държавен бюджет #"Продължаваме промяната" #ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"