КЕВР: По-скъпи парно и топлата вода от 1 януари

КЕВР: По-скъпи парно и топлата вода от 1 януари
Pixabay
A A+ A++ A

Парното и топлата вода в София ще поскъпнат извънредно от 1 януари 2023 г. Това съобщи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов след края на откритото заседание на регулатора, на което беше обсъдено увеличение на цените на природния газ от септември.

Досега цената на топлото се определяше веднъж годишно - на 1 юли. Но сега се налага тя да бъде променена още веднъж - от началото на следващата година, пише БГНЕС.

Иванов подчерта, че поскъпването с 39 на сто на парното в столицата през този отоплителен сезон е заради „крайно неправилното преустановяване на пазарните механизми с въведения мораториум“, който след 6 месеца „замръзване на цените“, е довел по неизбежен начин до повишаване.

„КЕВР проверява топлофикационните дружества за начина, по който са формирали намаленото ДДС към изравнителните сметки за парно“, добави Иванов.

Припомняме, че омбудсманът поиска проверка на дружествата и от Националната агенция по приходите, след като получи сигнали, че в изравнителните сметки на софиянци е начислено ДДС от 20 на сто, въпреки че то бе намалено на 9 на сто. Според Иванов в резултат на проверката изравнителните сметки ще бъдат коригирани и сумите, които трябва да плащат столичани намалени.

#парно #топла вода #КЕВР #поскъпване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници