Зла участ тегне над крадците от храма на Преподобна Стойна

Зла участ тегне над крадците от храма на Преподобна Стойна
A A+ A++ A

Тежка прокоба ще тегне над крадците, задигнали 40 000 лв. от храма на Преподобна Стойна в Златолист, а Божието наказание може да засегне и поколения наред в техния род. Предупреждението отправят чрез страниците на "България Днес" православни духовници от Югозапада, запознати със случая, разбунил целия регион. Всички свещеници в енорията са потресени от престъплението, осквернило храма "Свети Георги" в село Златолист в средата на месец юли.

Духовници припомнят Стария завет, в който е описано, че такова проклятие може да се предава до седем поколения в рода на мъжете и до безкрай при жените. Призивът към крадците: "Покайте се и върнете откраднатото. Само така може да се спасите и още не е късно".

Напомняме, че в разгара на лятото дивашко светотатство опорочи българския Йерусалим. Така е известен Югозападният край на страната, в който се намират църквата "Свети Георги" в Златолист, православният храм на пророчицата Ванга край Рупите и Роженският манастир. Откраднати са 40 000 лв. на черквата, в която е живяла последната неканонизирана наша светица Преподобна Стойна. Престъплението е било внимателно планирано и крадците са разполагали с информация, подпомогнала пъкленото им дело.

"Парите са дарения на вярващи, както и от продажбите на свещи и различни църковни предмети в храма "Свети Георги" - разказа веднага след престъплението бившият кмет на Катунци и настоящ член на църковното настоятелство Георги Коцев. - Целият проблем започва от това, че в нашето село беше закрит единственият банков клон и цялата сума е била в дома на жената, която се грижи за черквата. Парите са били приготвени за предаване със съответните протоколи на служител от нашата епархия, който да ги занесе до населено място, където има банка, и да ги внесе по сметка. След това от тази сметка се разпределят средства за поддръжка и ремонти както на църквата "Свети Георги", така и на други православни храмове в района. Крадците са действали посред бял ден. Използват това, че жената, която се грижи за черквата, е напуснала дома си в Катунци и е заминала за Златолист. В къщата не е имало никого. Престъпниците чупят прозореца, обръщат всичко нагоре с краката, намират парите, взимат ги и изчезват. Всички в селото сме потресени."

До момента от крадците няма и следа. "Надяваме се парите да се намерят - казва Георги Коцев. - Но в този момент още нищо не се знае."

Според Православието, дори и в най-закоравелите бандити живее огънчето на вярата и те все още могат да се разкаят и спасят. "В светата библия имаме много примери на разбойници, които със силата на покаянието спасяват както себе си, така и бъдещите поколения в рода си - казват свещеници от Югозапада. - Има начини да се върне заграбеното и да се поиска прошка. Още не е късно за тях и ги призоваваме, ако прочетат това, да се замислят за себе си. За постъпката си и за начина, по който искат да живеят занапред. Паднали са в голям грях. Трябва да се опомнят. Не знаем всички причини да посегнат на пари от храма. Но това е светотатство и за крадците покаянието е единственото спасение."

#Преподобна Стойна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"