Борисов: Кирчо и Асен си късаха ризите за "Лукойл", Донев се гърчи за "Газпром"

Борисов: Кирчо и Асен си късаха ризите за "Лукойл", Донев се гърчи за "Газпром"
A A+ A++ A

Туристическият сезон свърши. Всички могат да видят, че всичко е така, както го оставихме. Трябваше съвсем малко - да го боядисат, да му сложат мантинелите и за сезона да работи. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който инспектира новия път към Слънчев бряг край Бургас.

"Километрични опашки. Губене на време, нерви, катастрофи, безхаберие", каза още Борисов и допълни, че раздвижване по строежа е имало чак когато се разбрало, че ще идва на посещение. "Истински очаквах да ми покажат как се строи бързо. Те дойдоха с обещанието за 4 магистрали на година. Вече забравих три или четири бяха мостовете. Но най-се запомни "по магистрала на година". Спряха "Хемус", спряха "Струма", спряха обхода тук за Поморие. Спряха за Пловидв околовръстното. Две години - нищо."

"Като дойдох по "Тракия", хората карат само в лявата лента", каза още лидерът на ГЕРБ.

"Винаги сме се стараели, като водим кампания, да показваме направеното и да казваме как ще се реши даден проблем", заяви Борисов относно кампанията за предстоящите парламентарни избори.

Той не пропусна да коментира и обвиненията на Кирил Петков относно пристанище "Росенец" от вчера, "след бурните танци".

Борисов обяви, че ГЕРБ са дали концесия пред пристанищния комплекс, тоест на екваторията. "Водата, казано простичко, е държавна собственост и ние позволяваме на корабите да влязат там", обясни бившият премиер и добави: "Те, след две години като министри на икономиката, не знаят, че и във Варна има нефтено пристанище. Те говореха пълни глупости."

"Гълъб Донев се опитваше да обясни всячески, че "Газпром" е изключителен важен и няма друго решение. А ние в нашата позиция казваме, че трябва да има 100% диверсифиакция от "Газпром". Имат много начини и ги моля да не се връщат към "Газпром". Но го видях, че той се гърчи и се опитва да ги защити. От друга страна видях Кирчо и Асен как си късат ризите за да защитят "Лукойл" - че това била единствената точка, откъде ще влезе петрол."

"В момента корабите са на "Литаско". Както "Литаско" вкарва петрол, така може и БЕХ по същия начин да вкарва петрол, да преработва на ишлеме и да получаваме същото гориво, но с един лев и 20 по-евтин бензин и нафта. Някой ще каже, че това е частна компания и може да не разрешат, а да разрешават само на "Литаско". Веднага ще ви кажа - ако не го направят веднага променяме закона, слагаме 1 лев мито на литър и така всяка бензиностанция, за всеки литър бензин или нафта, на всеки човек в България, ще връща по 1 лев", обясни Борисов.

"Даваме две решения, имаме и трето, но ще го запазим, когато дойдем да управляваме", допълни бившият премиер.

"Северният обход на Бургас е един от ключовите проекти на правителството на ГЕРБ, който ще изведе движението на автомобили извън рамките на областния град. Това лято пътят трябваше да е готов и да бъде най-натоварената отсечка в цялата страна, която ще улесни транзитния трафик", каза още Борисов "Още в края на април експремиерът би тревога, че стратегическият път трябва да бъде довършен, но това така и не се случи."

"Българите разбраха, че се задава тежка зима - днес пак имаме рекордно висока цена на тока, и ако не бяха депутатите на ГЕРБ да сложат таван, днес всичко щеше да е фалирало. Само че една държава, в която по 6-7 млн. лева всеки месец дотира бинзнеса, при 10% плосък данък, няма как да издържи. Вече много анализатори започват да говорят за вдигане на данъците. Не, ние сме за 10% плосък данък, но трябва да се орежат разходите. В тази предизборна кампания слушаме само за харчове, няма една разумна мисъл. Няма да издържи бюджета", каза Борисов.

"Аз ПП вече не ги броя - тяхната цел е да влязат в парламента и да пазят това, което са успели да заграбят", каза лидерът на ГЕРБ.

От своя страна Делян Добрев отново покани Асен Василев и Кирил Петков на публичен дебат и добави, че се е надявал делото, заведено срещу Борисов, да бъде заведено срещу него. "Но няма да има дело, защото е внесено в грешния съд", заяви Добрев и обяви действията на ПП за кризисен пиар.

 

#Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »