Фандъкова търси инвеститор, който да вложи 800 млн. лв. в „Топлофикация“

Фандъкова  търси инвеститор, който да вложи 800 млн. лв. в „Топлофикация“
A A+ A++ A

Тази зима ще бъде особено трудна заради високия ръст на цените на всички енергоизточници. Отоплението на софиянци е гарантирано, количества газ ще има, въпросът е какви ще са цените. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова в ефира на БНТ.

По думите ѝ „Топлофикация София“ е обречена да трупа нови задължения в тази ситуация заради огромната разлика на цените, определени от КЕВР, на които „Топлофикация“ купува газ. „Близо 300 лева на мегаватчас е цената, на която „Топлофикация купува, а КЕВР е определил цената на която продава топлинната енергия и е заложил вътре цена на газа от 114 лева, това е огромна разлика. Ако се запази цената, която е в момента, до края на годината „Топлофикация ще натрупа нови над 500 милиона задължения, допълни Йорданка Фандъкова.

Тя беше категорична, че не може повече да се увеличава цената. „Дългосрочното решение е модернизация на „Топлофикация, създадена е работна група, добави кметът на София. По думите ѝ столичната топлофикация се нуждае от около 800 млн. лева инвестиции, за да бъде модернизирана. „Инвестициите са твърде големи. Идеята е да бъдат изградени новите мощности, както и нова мрежа. Всичко това ще струва около 800 млн. лева“, обясни Фандъкова и изтъкна, че щели да търсят външен инвеститор, който да изпълни програмата. „Най-важното е строителството на нови мощности за производство на електроенергия. Разработва се открита процедура за намиране на външен инвеститор. „Топлофикация е в регулаторен капан, добави Йорданка Фандъкова.

Според нея не се допуска смяна на собствеността на „Топлофикация“ от публична - независимо дали ще бъде общинска или държавна, като не се предвижда приватизация.

#|Фандъкова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"